gahetNA in het Nationaal Archief

De bal is rond

Week: 33 | 
11 augustus 2014 - 17 augustus 2014

De bal rolt weer! Na een enerverend wereldkampioenschap, is dit weekend de Nederlandse voetbalcompetitie 2014/2015 begonnen.

Betaald voetbal in Nederland

Deze voetbaljaargang is extra speciaal, omdat 60 jaar geleden voor het eerst een betaald voetbal competitie in Nederland van start ging. Op 28 november 1954 begint de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) met een nieuwe profcompetitie. Feitelijk reageert de KNVB daarmee op het initiatief van de Nederlandse Beroepsvoetbal Bond (NBVB) eerder dat jaar. Tot 1954 is de KNVB fel tegenstander van betaald voetbal in Nederland. Nederlandse voetballers die in het buitenland wel voor geld gaan spelen, komen bij de KNVB op het beklaagdenbankje; ze mogen niet meer voor het Nederlands elftal spelen.

Watersnoodwedstrijd

De beroemde ‘watersnoodwedstrijd’ van 12 maart 1953 is een belangrijk keerpunt. Een verzameling van Nederlandse voetballers, die bij buitenlandse clubs onder contract staan, spelen dan in het Parc des Princes in Parijs een onofficiële interland tegen het Franse elftal. De Nederlandse profs winnen met 2-1. Langzaam dringt na dit klinkende resultaat ook bij de KNVB het besef door dat de roep om betaald voetbal ook in Nederland in te voeren niet langer genegeerd kan worden. Nog voor het einde van 1954 gaat de KNVB dan ook overstag.

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief bewaart het archief van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond over de jaren 1889-1996. Bekijk de inventaris van het KNVB-archief (toegangsnummer 2.19.123).

De Fotocollectie van het Nationaal Archief bevat ruim 1300 foto's uit de fotoboeken van de KNVB.
Daarnaast zijn er nog meer dan 20.000 andere voetbalfoto's in de Fotocollectie van het Nationaal Archief te bekijken.

Op Flickr is een selectie oude voetbalfoto's te zien, samengesteld uit de collecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in