gahetNA in het Nationaal Archief

Evenementen

 • Workshops Herfstvakantie (van 8 tot 88 jaar)

  18 oktober 2014 - 26 oktober 2014
  Samen papier maken

  Je eigen papier maken? Een zelfgemaakt schriftje? Een mini-boekje? Kom naar de workshops in de herfstvakantie.

  Lees meer
 • Ben Knapen & Kay van de Linde: imagebuilding van de Gouden Eeuw tot nu

  26 oktober 2014
  Imagebuilding in de Gouden Eeuw: Johan van Oldenbarneveldt

  Johan van Oldenbarnevelt was van eenvoudige komaf. Zijn leven lang werkte hij op allerlei manieren aan zijn imago. Zijn biograaf, voormalig staatssecretaris Ben Knapen, zet uiteen wat Van Oldenbarnevelt daar allemaal voor moest doen en laten. Ook nu nog werken politici aan hun imago. Nederlands beroemdste spindoctor Kay van de Linde laat zien hoe belangrijk een bepaald imago vandaag de dag is en hoe zorgvuldig dat wordt opgebouwd. Van de Linde was campagneleider van Leefbaar Nederland ten tijde...

  Lees meer
 • Wenen 1815: de geboorte van een Europese veiligheidscultuur

  5 november 2014
  Deelnemers aan Congres van Wenen, litho naar Jean Baptiste Isabey

  De Jonge Akademie en de KNAW organiseren dit najaar een grote internationale conferentie over het Congres van Wenen, dat van 1814 tot 1815 werd gehouden. Tijdens dat Congres werd vrede gesloten tussen de grote mogendheden, de kaart van Europa opnieuw getekend en een veiligheidssysteem voor de daarop volgende decennia vastgelegd.

  Lees meer
 • De geschiedenis van de Nederlandse politiek 1848-2002

  2 oktober 2014 - 13 november 2014
  J.R. Thorbecke (1798-1872)

  Van de liberale hervormer Thorbecke tot de ‘politieke dandy’ Fortuyn. Cursus in samenwerking met HOVO. Rond 1848 was de Nederlandse politiek voornamelijk een aangelegenheid van een selecte groep liberale en conservatieve heren van stand. Dit veranderde vanaf 1879 toen Abraham Kuyper de eerste politieke partij oprichtte: de Anti-Revolutionaire Partij. In 1881 volgde de Sociaal-Democratische Bond, waarvan Ferdinand Domela Nieuwenhuis de verafgode leider was. 

  Lees meer
 • Lezing: Hedy d’Ancona en Paul Brood: scheiden doet lijden

  30 november 2014
  Scheiden doet lijden (cover boek Paul Brood en Michiel de Wolde)

  Tot 1971 is het niet makkelijk om te scheiden wegens  ‘onverenigbare karakters’. Dit leverde schrijnende situaties op, zo valt te lezen uit honderden brieven die mensen aan minister van Justitie Polak schreven. Paul Brood, auteur van het boek Scheiden doet lijden, vertelt over de geschiedenis van de echtscheiding. Hedy d’Ancona vertelt uit eigen ervaring over deze roerige periode waarin veel stemmen op gingen om de echtscheidingswet te herzien. D’Ancona stond aan de basis van het blad...

  Lees meer
 • Rondleidingen in het depot

  7 september 2014 - 14 december 2014
  Het kaartendepot van het Nationaal Archief.

  Van september tot januari organiseert het Nationaal Archief diverse rondleidingen. De gelegenheid bij uitstek voor een uniek kijkje achter de schermen.

  Lees meer
 • Workshops Kerstvakantie (van 8 tot 88 jaar)

  20 december 2014 - 4 januari 2015
  Samen papier maken

  Op zondag 4 januari sluit de tentoonstelling Het geheugenpaleis definitief de deuren. Daarom pakken we in de kerstvakantie nog een keer goed uit met diverse workshops en speciale rondleidingen door Het geheugenpaleis.

  Lees meer
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in