gahetNA in het Nationaal Archief

Evenementen

 • Museumnacht: Nationaal Archief goes Royal!

  6 september 2014
  Leo Blokhuis (Foto Dio van Maaren)

  Het Nationaal Archief en maar liefst 40 culturele instellingen zetten op zaterdag 6 september de deuren van 20.00 tot 01.30 uur wagenwijd open voor kunstminnende nachtbrakers. Voor de jongste bezoekers start de Kindermuseumnacht al om 16.30 uur, volwassenen kunnen tot laat genieten van popprofessor Leo Blokhuis en DJ Spinkit.

  Lees meer
 • Haags UIT Festival

  7 september 2014
  Haags UIT Festival

  Op zondag 7 september 2014 opent het Haags UIT Festival het cultureel seizoen. Een onmisbaar onderdeel van het festival is de culturele informatiemarkt waar gezelschappen, podia, musea en producenten zich laten zien. Het Nationaal Archief zal ook aanwezig zijn om het culturele programma van 2014 – 2015 te presenteren.

  Lees meer
 • 200 jaar Prinsjesdag

  13 september 2014
  Aanhef Grondwet voor de Verenigde Nederlanden, 29 maart 1814.

  Kom oog in oog te staan met de grondwet van 1814, de eerste troonrede van Willem I en de eerste rijksbegroting uit 1814.Duik de depots van het Nationaal Archief in tijdens een rondleiding over Democratie, sluit je aan bij de lezing Prinsjesdag voor dummies door auteur Paul Brood. En ben je geïnspireerd geraakt? Maak dan tijdens een workshop je eigen Troonrede.

  Lees meer
 • Fotoweek met Else Kramer

  12 september 2014 - 21 september 2014
  Fotoweek 2014

  12 t/m 21 september Het thema van de Fotoweek is ‘Kijk mijn geluk’. Kun je geluk terugvinden in de archieven? Op historische foto’s? Samen met Else Kramer organiseert het Nationaal Archief het online project ‘Geluksgeschiedenis’.

  Lees meer
 • Herman Pleij & Leo Fijen: het kloosterleven toen en nu

  12 oktober 2014
  Leo Fijen met kloosterzuster (foto RKK)

  De tentoonstelling Het geheugenpaleis laat zien hoe de middeleeuwse vrouwenabdij van Rijnsburg een machtig klooster werd. Herman Pleij geeft een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken in het leven van monniken en kloosterzusters van toen. Leo Fijen, maker van de Kloosterserie van de omroep RKK (Rooms-Katholiek Kerkgenootschap), vertelt hoe het leven er in huidige kloosters uitziet.

  Lees meer
 • Workshops Herfstvakantie (van 8 tot 88 jaar)

  18 oktober 2014 - 26 oktober 2014
  Samen papier maken

  Je eigen papier maken? Een zelfgemaakt schriftje? Een mini-boekje? Kom naar de workshops in de herfstvakantie.

  Lees meer
 • Ben Knapen & Kay van de Linde: imagebuilding van de Gouden Eeuw tot nu

  26 oktober 2014
  Imagebuilding in de Gouden Eeuw: Johan van Oldenbarneveldt

  Johan van Oldenbarnevelt was van eenvoudige komaf. Zijn leven lang werkte hij op allerlei manieren aan zijn imago. Zijn biograaf, voormalig staatssecretaris Ben Knapen, zet uiteen wat Van Oldenbarnevelt daar allemaal voor moest doen en laten. Ook nu nog werken politici aan hun imago. Nederlands beroemdste spindoctor Kay van de Linde laat zien hoe belangrijk een bepaald imago vandaag de dag is en hoe zorgvuldig dat wordt opgebouwd. Van de Linde was campagneleider van Leefbaar Nederland ten tijde...

  Lees meer
 • Wenen 1815: de geboorte van een Europese veiligheidscultuur

  5 november 2014
  Deelnemers aan Congres van Wenen, litho naar Jean Baptiste Isabey

  De Jonge Akademie en de KNAW organiseren dit najaar een grote internationale conferentie over het Congres van Wenen, dat van 1814 tot 1815 werd gehouden. Tijdens dat Congres werd vrede gesloten tussen de grote mogendheden, de kaart van Europa opnieuw getekend en een veiligheidssysteem voor de daarop volgende decennia vastgelegd.

  Lees meer
 • De geschiedenis van de Nederlandse politiek 1848-2002

  2 oktober 2014 - 13 november 2014
  J.R. Thorbecke (1798-1872)

  Van de liberale hervormer Thorbecke tot de ‘politieke dandy’ Fortuyn. Cursus in samenwerking met HOVO. Rond 1848 was de Nederlandse politiek voornamelijk een aangelegenheid van een selecte groep liberale en conservatieve heren van stand. Dit veranderde vanaf 1879 toen Abraham Kuyper de eerste politieke partij oprichtte: de Anti-Revolutionaire Partij. In 1881 volgde de Sociaal-Democratische Bond, waarvan Ferdinand Domela Nieuwenhuis de verafgode leider was. 

  Lees meer
 • Lezing: Hedy d’Ancona en Paul Brood: scheiden doet lijden

  30 november 2014
  Scheiden doet lijden (cover boek Paul Brood en Michiel de Wolde)

  Tot 1971 is het niet makkelijk om te scheiden wegens  ‘onverenigbare karakters’. Dit leverde schrijnende situaties op, zo valt te lezen uit honderden brieven die mensen aan minister van Justitie Polak schreven. Paul Brood, auteur van het boek Scheiden doet lijden, vertelt over de geschiedenis van de echtscheiding. Hedy d’Ancona vertelt uit eigen ervaring over deze roerige periode waarin veel stemmen op gingen om de echtscheidingswet te herzien. D’Ancona stond aan de basis van het blad...

  Lees meer
 • Workshops Kerstvakantie (van 8 tot 88 jaar)

  20 december 2014 - 4 januari 2015
  Samen papier maken

  Op zondag 4 januari sluit de tentoonstelling Het geheugenpaleis definitief de deuren. Daarom pakken we in de kerstvakantie nog een keer goed uit met diverse workshops en speciale rondleidingen door Het geheugenpaleis.

  Lees meer
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in