Terug naar zoekresultaten

1.02.08 Inventaris van de archieven van de Legaties bij de Opperrijnse en Nederrijnse-Westfaalse Kreitsen en bij de Keurvorsten van Keulen, Mainz, Trier, de Palts, Beieren en Hessen-Kassel, (1700) 1749-1806

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

1.02.08
Inventaris van de archieven van de Legaties bij de Opperrijnse en Nederrijnse-Westfaalse Kreitsen en bij de Keurvorsten van Keulen, Mainz, Trier, de Palts, Beieren en Hessen-Kassel, (1700) 1749-1806

Auteur

Th.H.P.M. Thomassen, J.C.M. Pennings, W.D. Post, M. Zaaijer

Versie

01-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Legatie Kreitsen
Legatie Duitse Kreitsen

Periodisering

archiefvorming: 1749-1806
oudste stuk - jongste stuk: 1700-1806

Archiefbloknummer

1301

Omvang

; 203 inventarisnummer(s) 4,49 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Legaties bij de Opperrijnse en Nederrijnse-Westfaalse Kreitsen en bij de Keurvorsten van Keulen, Mainz, Trier, de Palts, Beieren en Hessen-Kassel Legatie Keurvorst van Beieren, Legatie Keurvorst van de Palts, Legatie Keurvorst van Keulen, Legatie Keurvorst van Mainz, Legatie Keurvorst van Trier, Legatie Opperrijnse, Nederrijnse-Westfaalse Kreitsen en Keurvorsten etc., (1700) 1749-1806,

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het legatiearchief van de Duitse landen (gelegen in het westelijk deel van het land) bevat voor de periode 1749-1806 stukken van opeenvolgende gezanten. Het betreft hun correspondentie met de Staten-Generaal en later met het Departement van Buitenlandse Zaken, plus stukken gerelateerd aan hun vestiging ter plekke. Tevens zijn er stukken m.b.t. geschillen omtrent de Rijnvaart, wederzijdse betrekkingen en interne Duitse aangelegenheden, politieke en militaire aangelegenheden en belangen van particulieren.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
OPPERRIJNSE, NEDERRIJNSE-WESTFAALSE KREITSEN EN DE KEURVORSTEN VAN KEULEN, MAINZ, TRIER, DE PALTS, BEIEREN EN HESSEN-KASSEL
Archiefvorming
Het hier beschreven legatiearchief bestaat uit de papieren van de gezanten Von Wartensleben, Lucius, Von Kinckel en De Raet. De totale omvang is 4 m.
Carl Friedrich von Wartensleben was van 1749 tot 1778 minister plenipotentiaris bij de Op¬perrijnse en Nederrijns-Westfaalse Kreitsen en bij de keurvorsten van Mainz en Trier. In 1749 werd hij benoemd tot minister plenipotentiaris bij de keurvorst van Keulen, maar hij werd pas in 1755 geaccrediteerd. Sinds 1757 trad hij op als minister plenipotentiaris bij de keurvorst van de Palts.
Georg Ernst Lucius was aanvankelijk secretaris van Von Wartensleben. Na diens dood in 1778 werd hij benoemd tot zaakgelastigde bij de Opperrijnse Kreits en de keurvorsten van de Palts, Mainz en Trier. De Staten-Generaal onthieven hem in 1789 van deze functies. Alleen bij de keurvorst van Mainz zette hij zijn werkzaamheden voort tot aan zijn dood in 1800. ( Schutte meldt, dat niet Lucius, maar Von Kinckel na 1789 bij de keurvorst van Mainz was geaccrediteerd. Uit de correspondentie van Lucius met de Staten-Generaal blijkt echter het tegendeel. )
Heinrich August von Kinckel was van 1789 tot 1795 als minister plenipotentia¬ris geaccrediteerd bij de Opperrijnse- en Nederrijns-Westfaalse Kreitsen en van 1789 tot 1797 bij de keurvorst van Keulen. Vóór 6 september 1793 werd hij belast met een bijzondere missie naar het Pruisische hoofdkwartier.
Baron C.A.A.M.N. de Raet, heer van Bögelskamp, fungeerde van 1797 tot 1804 als minister plenipotentiaris van de Bataafse Republiek bij de landgraaf, sinds 1803 keurvorst van Hessen Kassel. Alleen in deze jaren was er een Nederlandse vertegenwoordiger in Hessen Kassel. Daarnaast bevat het archief stukken van De Raet als commissaris bij de Nederrijns Westfaalse Kreits in 1795 en 1796. Tenslotte maken ook stukken van De Raet uit de periode 1790 1796 deel uit van dit archief. De Raet was toen kolonel in Bataafse dienst en gecommitteerde van de Staten van Overijssel.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De stukken van Von Wartensleben, Lucius, Von Kinckel en De Raet werden in 1854 door het Ministerie van Buitenlandse zaken aan het Rijksarchief overgedragen. Daar werden ze aangevuld met uit het legatiearchief Duitse keizer afkomstige stukken van vader en zoon van Bilderbeek en Van Burmania, gezanten in Keulen in de periode 1672-1739, met een serie afschriften van de registers van uitgaande brieven van Von Wartensleben aan de griffier en de raadpensionaris over de periode 1749-1753, die in 1820 door het Rijksarchief werd verworven, en met stukken van Jacob van Lansberge, gezant tussen 1780 en 1796, die deel uitmaakten van het archief van de Stadhouderlij¬ke Secreta¬rie. Deze stukken zijn in 1987 teruggebracht naar respectievelijk het legatiearchief Duitse Keizer, de collectie Aanwinsten van de Eerste Afdeling en, in afwachting van hun hereniging met het archief van de Stadhouderlijke Secretarie, naar de collectie "Legatiearchieven diversen."
In het verleden werden aan dit legatiearchief ook enkele stukken toegevoegd van Johan Georg Hofman, in 1751 waarnemend gezant in Keulen, waaronder een afschrift van de acte ad omnes populos voor Marinus van Lansberge, gezant in Keulen van 1739 tot 1751. Deze stukken waren door Hofman meegenomen naar Tripoli, waar hij in de periode 1752-1768 consul was. Ze werden in 1850 in het consulaatsarchief ontdekt en naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag gestuurd, dat ze in 1852 aan het Rijksarchief overdroeg. In 1916 werden ze aangetrof¬fen in de de kast met ratificaties en aan het archief van de Kreitsen en keurvorsten toegevoegd. Om praktische redenen zijn ze hier gelaten en beschreven in een aanhangsel, om de indruk te vermijden, dat het eigenlijke legatiearchief al in 1739 begint.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend
De verwerving van het archief
Het archief is bij Koninklijk Besluit of ministeriële beschikking overgebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Legatie Kreitsen, nummer toegang 1.02.08, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Legatie Duitse Kreitsen, 1.02.08, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen