Terug naar zoekresultaten

2.05.312 Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap in Griekenland, (1885) 1894-1941, en van het gedeponeerd archief van het Consulaat-Generaal van Zweden in Athene, 1943-1945

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.312
Inventaris van het archief van het Nederlandse Gezantschap in Griekenland, (1885) 1894-1941, en van het gedeponeerd archief van het Consulaat-Generaal van Zweden in Athene, 1943-1945

Auteur

H.B. Kossen

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Gezantschap in Griekenland (Athene) en Consulaat-generaal van Zweden in Griekenland (Nederlandse belangenbehartiging) (periode 1943-1945)
Gezantschap Griekenland

Periodisering

archiefvorming: 1894-1945
oudste stuk - jongste stuk: 1885-1945

Archiefbloknummer

Z233

Omvang

; 317 inventarisnummer(s) 5,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlandse Gezantschap in Griekenland (1885) Consulaat-Generaal van Zweden, , 1894-1941 (1945)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat tot 1908 onder meer enige stukken over de organisatie van het gezantschap; protocollaire zaken; internationale verdragen e.d.; bijstand aan Nederlanders; Griekse economische aangelegenheden en binnen- en buitenlandse politieke aangelegenheden. Voor de periode 1909-1940 zijn er daarnaast ook agendaboeken, stukken betreffende personeelsleden, correspondentie inzake de afzonderlijke consulaten, schadeclaims wegens oorlogsschade, stukken over scheep- en luchtvaart, de financiële toestand van Griekenland, handel en nijverheid en hulpverlening door het Rode Kruis en anderen aan diverse bevolkingsgroepen. Tevens bevat het archief het gedeponeerde archief van het Zweedse consulaat-generaal.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Vanaf 1834 is er in Griekenland een Nederlandse vertegenwoordiger met de rang van consul-generaal ( Zie de inleiding of de 'Inventaris van het archief van de legatie en het consulaat-generaal in Griekenland, 1834-1894' door A.P. Nienes. ) .
In 1894 wordt het consulaat-generaal verheven tot gezantschap en krijgt daarmee een eigen diplomatieke status. Consul-generaal P.C. van Lennep wordt op persoonlijke titel benoemd tot zaakgelastigde. Hij blijft aan de post verbonden tot 1908.
Tot zijn opvolger wordt benoemd: Jonkheer J.E. de Sturler. De Sturler krijgt de volledige titel van buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister. Hij is aan de post verbonden van 1909-1921.
Na het vertrek van De Sturler komt de leiding van de post voor de jaren 1921-1922 in handen van de raadsgezant W.H. de Beaufort, die wordt bijgestaan door de tijdelijk zaakgelastigde F.M. Schmolck. De Beaufort overlijdt in 1922.
In de hieropvolgende jaren zijn achtereenvolgens als gezant aan de post verbonden:
  • G.D. Advokaat - 1923;
  • C.D. Schuller tot Peursum - 1924-1932;
  • C. baron Van Breugel Douglas - 1937-1941.
Als tijdelijk zaakgelastigde treedt tussentijds op:
  • J.G. Sillem - 1933-1937.
Eind 1940 dringen de Duitse en Italiaanse troepen steeds verder op naar Athene. Van Breugel Douglas krijgt instructies om in geval van vertrek van de Griekse regering op dezelfde wijze te handelen als de Britten. Half januari 1941 vertrekt de Griekse regering naar Kreta, en wordt daarheen gevolgd door de Britse vertegenwoordiging. Voor alle bij de Griekse regering geaccrediteerde vertegenwoordigers is op Kreta echter geen onderdak te vinden. Aan de Nederlanders wordt dan ook vriendelijk verzocht om zich rechtstreeks naar Egypte te begeven en daar de verdere gebeurtenissen af te wachten.
Zo vertrekt op 18 januari 1941 de Nederlandse gezant naar Cairo om in de hiernavolgende maanden de Griekse koning en de Griekse regering achterna te reizen naar Kaapstad. Eenmaal daar aangekomen besluit de koning door te reizen naar Engeland. Het wordt niet nodig geacht dat Van Breugel Douglas de Griekse regering verder naar Londen volgt. Hij krijgt een nieuwe post toegewezen ( Zie: Londens Archief DBD - Athene, evacuatie gezantschap naar Caïro, 1941 - Breugel Douglas, C. Baron van (Athene-Chungking), 1941-1944 )
Bij het vertrek uit Athene is de behartiging van de belangen van de nog in Griekenland verblijvende Nederlanders overgedragen aan het Zweedse consulaat-generaal aldaar.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij de aanvang van de bewerking viel het archief van het gezantschap, daterend uit de periode 1894-1941, in drie gedeelten uiteen. Het eerste gedeelte (1894-1908) was het archief dat gevormd is door en onder toezicht van P. Ch. van Lennep. Het tweede gedeelte (1909-1925) en het derde gedeelte (1909-1940) vormden het archief dat ontstaan is onder zijn opvolgers. De eerste twee gedeelten zijn vermoedelijk in 1933 en 1937 overgedragen, het derde gedeelte werd in 1960 naar Nederland verzonden. Uit het eerste gedeelte is op het departement in het verleden al eens vernietigd, uit het tweede gedeelte is voor zover bekend niets vernietigd en het derde gedeelte is pas naar Nederland verzonden, nadat op de post al een aantal dossiers waren vernietigd volgens instructies uit Den Haag ( Zie: Departementsarchief 1955-1964, Code I, dossier 153.0 Athene, 1956-1960. ) . Uit dit laatste archiefgedeelte was bovendien ook al vernietigd onder druk van de oorlogsomstandigheden. Dr. Moretti, de Nederlandse consul in Pireaus belast met het beheer van het gezantschap tijdens de afwezigheid van de gezant, vernietigde o.a. vrijwel de gehele correspondentie tussen het gezantschap en de Nederlandse regering in Londen. Ook vernietigde hij gegevens over in Griekenland verblijvende Nederlanders ( Zie: Londens Archief AZ/JZ-Nat 5c, ag.nr. 15819 van 26 april 1945. ) .
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Tegelijk met de bewerking is uit het gehele archief op mapniveau vernietigd volgens de vernietigingslijst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken uit 1960. Het oorspronkelijke archief besloeg 8.40 m. Na de bewerking rest nog 4.60 m waarvan 1.10 m agendaboeken.
Verklaring van vernietiging
Ministerie van Buitenlandse Zaken
De hieronder vermelde stukken kunnen worden vernietigd volgens de vernietigingsbeschikking van 1960.
ISN-NUMMER: 138
Archief: Gezantschap Athene (Griekenland) en gedeponeerd archief van het Zweedse consulaat-generaal in Athene
Omschrijving: Circulaires toegezonden vanuit Nederland, duplicaten , bemiddeling voor derden (hierbij ook het schaduw-archief inzake de belangenbehartiging voor andere landen), felicitatiestukken en uitnodigingen, handelsinlichtingen,
doorzendingen, paspoortverleningen, onderstanden, normaal verlof van de gezant, aanbestedingen zonder verdere gevolgen.
Jaar t/m: 1940
Opdrachtgever: H.B. Kossen
Datum vernietiging: 1989-10-17
Totaal 32 archiefdozen vernietigd.
Opgave vernietigde stukken 1894-1908 / Oud archief Gezantschap Athene
  1. Doorzending van gerechtelijke stukken
  2. Foutieve nummering van brieven en telegrammen
  3. Handelsinlichtingen
  4. Aanbestedingen
  5. Gezondheidspassen
  6. Gelukwensen
  7. Veranderingen van Ministers van Buitenl. Zaken te 's-Gravenhage
  8. Verloven (normaal periodiek)
  9. Comptabiliteit
Verantwoording van de bewerking
Bij de bewerking van het eerste gedeelte (1894-1908) zijn de oude rubrieken gehandhaafd, maar is de materiële splitsing in jaarlijkse blokken opgeheven. Het tweede (1909-1925) en derde (1909-1940) gedeelte zijn samengevoegd tot een geheel. Tenslotte zijn alle archiefnummers opnieuw geordend volgens de hoofdindeling van de huidige bij Buitenlandse Zaken in gebruik zijnde archiefcode om de overzichtelijkheid van de inventaris te bevorderen. Wanneer over bepaalde onderwerpen of zaken op meerdere plaatsen in het archief gegevens kunnen worden gevonden, is hiervan in een n.b. melding gemaakt. Wanneer een nummer op meerdere plaatsen kon worden ingedeeld, is in de inventaris gebruik gemaakt van lege nummers.
Bij de bewerking van het gezantschapsarchief zijn enkele dossiers aangetroffen, die daartoe in feite niet behoorden. Het gaat om twee dossiers met stukken van het vice-consulaat te Janina, daterend uit de jaren 1918-1923, en om een omslag met stukken betreffende de behartiging van de belangen van de Nederlanders in Griekenland door Zweden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stukken uit Janina zijn als gedeponeerd archief, de stukken van het Zweedse consulaat-generaal zijn als gedeponeerd archief gevoegd bij het archief van het gezantschap Athene en als zodanig opgenomen in de inventaris van het gezantschap.
Ordening van het archief
Het eerste gedeelte (1894-1908) was geordend volgens het rubriekenstelsel. De dossiers waren jaarlijks afgesloten en per jaar opgeborgen. Het tweede gedeelte (1909-1925) was in principe ook geordend volgens het rubriekenstelsel, maar daarnaast werden een toenemend aantal persoons- en zaakdossiers gevormd. De dossiers werden niet meer jaarlijks afgesloten. Een enkele maal werden voorstukken uit eerdere jaren ingevoegd in de nieuwe dossiers. In het derde gedeelte tenslotte waren de dossiers verdeeld over een aantal hoofdgroepen met daarnaast een grote groep 'varia'. Vanaf 1921 is door de administratie aan de stukken een lettercode toegekend eventueel met daaraan gekoppeld weer een cijfercode. De indruk bestaat dat deze code regelmatig werd gewijzigd en aangevuld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Gezantschap in Griekenland (Athene) en Consulaat-generaal van Zweden in Griekenland (Nederlandse belangenbehartiging) (periode 1943-1945), nummer toegang 2.05.312, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Gezantschap Griekenland, 2.05.312, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen