Terug naar zoekresultaten

2.13.74 Inventaris van het archief van de Legercommissie, 1910-1941

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.74
Inventaris van het archief van de Legercommissie, 1910-1941

Auteur

H.E.M. Mettes

Versie

30-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1998 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Defensie: Legercommissie
Legercommissie

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1910-1941

Archiefbloknummer

D27502

Omvang

; 106 inventarisnummer(s) 2,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is getseld in het
Nederlands
Duits.

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Legercommissie, 1910-1941

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Legercommissie bevatarchiefbescheiden betreffende de landsverdediging op alle terreinen. De stukken hebben onder meer betrekking op de scholing en rekrutering van militairen, op eventuele bezuinigingen, de eventuele samenvoeging van de luchtvaartdiensten van leger en vloot en over de hogere bevelvoering in vredes- en oorlogsorganisatie. Sommige archiefbescheiden dateren van voor de oprichting in 1910 en hebben betrekking op de verdediging van de Stelling van Amsterdam. Het archief bevat verder verschillende verslagen en rapporten van verschillende commissies die onder ander onderzoek hebben gedaan naar het eventueel verhogen van het contigent dienstplichtigen halverwege de jaren '30, over eventuele economische en industriële oorlogsvoorbereidingen en naar de ontevredenheid in het leger.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het archiefvormend orgaan, 1910-1941
De Legercommissie werd bij Koninklijk Besluit van 12 december 1910, nr. 56 ingesteld. De commissie kreeg als opdracht een onderzoek in te stellen naar de geldelijke en persoonlijke lasten, die, i.v.m. de eisen van de landsverdediging, op de natie drukten. Konden deze uitgaven inderdaad als noodzakelijk worden aangemerkt en werden de daarvoor gebezigde gelden en persoonlijke diensten op de meest economische en doeltreffende wijze aangewend?
Feitelijk fungeerde de commissie als onderzoeks- en adviesorgaan van de minister van Oorlog. Voor diverse aandachtspunten werden subcommissies in het leven geroepen. De subcommissies brachten aangaande haar voorgelegde vraagpunten schriftelijk rapport uit aan de Legercommissie.
Op 4 februari 1911 werd de Legercommissie door de minister van Oorlog geïnstalleerd. In verband met de instelling van de Vlootcommissie in januari 1922 werd bij KB van 11 februari 1922, nr. 37 bepaald dat de Legercommissie ten aanzien van aangelegenheden, welke beide delen van de weermacht betroffen, in overleg diende te treden met de Vlootcommissie om zodoende een gemeenschappelijk advies uit te kunnen brengen. Bij gemeenschappelijke vergaderingen trad de voorzitter van de Legercommissie als voorzitter op.
Tijdens de vergadering van de Legercommissie op 13 juli 1940 werd besloten de werkzaamheden voorlopig stop te zetten.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Met ingang van 1 februari 1941 moest het archief worden overgedragen aan de directeur van het Weermachtsarchief en het pand waarin de commissie gehuisvest was diende ontruimd te zijn.
Onderhavig archief was aanvankelijk opgenomen in het conglomeraat van de Generale Staf, 1914-1940.
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Op het bestand vond een selectie plaats in 1996, in het kader van de inventarisatie van de archieven van de Generale Staf, 1914-1940.
Verantwoording van de bewerking
Het archief van de Legercommissie onderging in 1989 of 1990 een bewerking welke resulteerde in een voorlopige inventaris.
De voorlopige inventaris zoals opgemaakt in 1989/1990 vormde de basis voor de huidige inventaris. Beschrijvingen en nummering werden aangepast en er werd een korte inleiding gemaakt.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie: Legercommissie, nummer toegang 2.13.74, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Legercommissie, 2.13.74, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar