Terug naar zoekresultaten

2.27.25 Inventaris van het archief van de Regeringscommissaris voor het Radiowezen / Regeringscommissaris voor de Omroep (1926-)1947-1987(-1989)

Het archief heeft betrekking op het toezicht van de regeringscommissaris op de financiën van de nationale, regionale en lokale omroepen en de Wereldomroep, de toewijzing van zendtijd voor radio en televisie aan de zendgemachtigden, de controle op de naleving van de reclameregels en toezicht op de naleving van de Omroepwet.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.27.25
Inventaris van het archief van de Regeringscommissaris voor het Radiowezen / Regeringscommissaris voor de Omroep (1926-)1947-1987(-1989)

Auteur

CAS 1383

Versie

31-10-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2010 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Regeringscommissaris voor het Radiowezen / voor de Omroep
Regeringscommissaris Omroep

Periodisering

archiefvorming: 1947-1987
oudste stuk - jongste stuk: 1926-1989

Archiefbloknummer

X17

Omvang

; 579 inventarisnummer(s) 13,40 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, gedrukte en getypte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Regeringscommissaris voor het Radiowezen Regeringscommissaris voor de Omroep, , 1947-1969, , 1969-1987

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief heeft betrekking op het toezicht van de regeringscommissaris op de financiën van de nationale, regionale en lokale omroepen en de Wereldomroep, de toewijzing van zendtijd voor radio en televisie aan de zendgemachtigden, de controle op de naleving van de reclameregels en toezicht op de naleving van de Omroepwet.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Bij ministeriële beschikking van 1947 werd de instructie voor de Regeringscommissaris voor het radiowezen vastgesteld. Aan hem was het toezicht opgedragen op de besteding van de gelden door de omroepen middels het vaststellen van de begrotingen van de (aspirant)omroeporganisaties en de NRU (Stichting Nederlandse Radio Unie).
Om zijn toezichthoudende taak naar behoren te kunnen uitoefenen was hem een aantal bevoegdheden van regelgevende en besluitvormende aard toegekend als het geven van bindende aanwijzingen aan omroepinstellingen en de Wereldomroep en het verplichten van de omroepen en de NRU om hem of door hem aan te wijzen personen toegang te verschaffen tot gebouwen en documenten. Verder benoemde hij het personeel van zijn dienst en beheerde hij de op de algemene reserverekening geboekte gelden.
In de Omroepwet van 1967 kreeg zijn toezichthoudende taak ten opzichte van de omroepen een meer algemeen karakter. De instructie gaf hem daartoe de geëigende bevoegdheden in de vorm van voorschriften en bindende aanwijzingen bij overtreding waarvan de minister middels toepassing van art. 61 Omroepwet sancties kon opleggen in de vorm van berisping, opschorting van vergoedingen of uitsluiting van het doen van uitzendingen. Ook kon hij besluiten van het bestuur van de NOS (Nederlandse Omroep Stichting) en de Wereldomroep ter schorsing aan de minister voor te dragen. Van beslissingen van de regeringscommissaris stond beroep open bij de minister.
In de lijn van de ontwikkelingen naar een nieuwe Mediawet en de veranderende inzichten met betrekking tot de rol van de overheid van “betutteling” naar “overheid op afstand” veranderde langzamerhand ook het karakter van de taken en bevoegdheden van de Regeringscommissaris. Het controle-element verdween meer en meer naar de achtergrond, de inhoud van de uitzendingen was niet meer het onderwerp van toezicht en de naleving van de wet en zijn aanwijzingen hadden dientengevolge niet meer rechtstreeks betrekking op de inhoud maar veeleer op de vorm. Met de inwerkingtreding van de Mediawet komt het Commissariaat voor de Media voor hem in de plaats (zie hiervoor inv.nr. 555).
Geschiedenis van het archiefbeheer
Dit archief is in een eerder stadium geïnventariseerd, maar de inventaris hiervan is niet aangetroffen. Bij deze bewerking was dit archief samengevoegd met een klein gedeelte van het archief van de Directie RTP (Radio, Televisie en Pers) van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM), later Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC). Het bestand had toen een omvang van 26 meter. De dozen hadden als opschrift “Commissaris voor de Media (Oud archief)”. Uit dit voornoemde bestand zijn de dossiers van de Regeringscommissaris gelicht, de omvang hiervan bedraagt 21,5 meter. Het archief was geordend op dossiernummer, voortkomend uit de eerdere inventarisatie. De oorspronkelijke ordening van dit archief was op basis van een eigengemaakte codering. Deze bestond uit een letter-cijfer-combinatie met een korte dossieromschrijving en periodisering.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
De volgende selectielijst is gebruikt: Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Media, Letteren en Bibliotheken over de periode vanaf 1945, kenmerk 26 januari 2007/nr. C/S&A/07/300, Stcrt. 2008-61. (RIO nr. 160). Voor vernietiging is 2 meter afgescheiden. Bij de inventarisatie van het Archief van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk zijn weinig omroepbegrotingen aangetroffen die op grond van handeling 318 van de selectielijst van Media, Letteren en Bibliotheken (Stcrt. 28 maart 2008, nr. 61) voor bewaring in aanmerking komen, vandaar dat deze begrotingen in deze toegang zijn opgenomen en op basis van de toezichthoudende taak van de Regeringscommissaris voor bewaring in aanmerking zijn gebracht. Verder zijn 30 dozen afgescheiden ten behoeve van het RTP archief.
Verantwoording van de bewerking
Het archiefblok van de Regeringscommissaris voor het radiowezen 1947-1987 van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is bewerkt op grond van het raamconvenant, afgesloten op 30 november 1999 tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst.
De omvang van het archief bedroeg vóór de bewerking 21,5 meter. Hiervan kwam 2 meter voor vernietiging in aanmerking. Door comprimatie bleef 15 meter te bewaren archief over. Doos nr. 124, met mapnrs. 430 - 433, ontbrak. Er zijn geen toegangen aangetroffen. In deze toegang is een dossier opgenomen over begrotingen van de Gedelegeerde in Televisiezaken, (zie inv.nr. 24). Dit was vooruitlopend op het debat in de Tweede Kamer over het voorstel van mr. J.M.J.Th. Cals inzake de aanstelling van een Gedelegeerde in Televisiezaken. Dit voorstel heeft het echter niet gehaald.
Ten behoeve van de overbrenging naar het Nationaal Archief dient het archief te voldoen aan de in de Regeling duurzaamheid archiefbescheiden (2001) gestelde eisen. Concreet betekent dit dat de volgende stappen zijn uitgevoerd:
  • Alle ijzerwerk (paperclips, nietjes, hechtmechanieken e.d.) is verwijderd.
  • Omslagen, archiefdozen en etiketten voldoen aan de ICN-kwaliteitseis.
Ordening van het archief
De stukken zijn grotendeels geordend op grond van de door de archiefvormer gehanteerde ordening van een letter-cijfercombinatie. Deze combinatie is aangevuld met rubrieksaanduidingen. Onderwerpen die door de archiefvormer onder verschillende rubrieken waren geplaatst, zijn onder één rubriek gegroepeerd. Verder zijn beschrijvingen onder een reeks zoveel mogelijk uniform beschreven en is de ordening van de archiefvormer losgelaten.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Regeringscommissaris voor het Radiowezen / voor de Omroep, nummer toegang 2.27.25, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Regeringscommissaris Omroep, 2.27.25, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen