Terug naar zoekresultaten

3.05.13 Inventaris van de archieven van de Gevangenissen en het Huis van Bewaring te Schoonhoven

Het archief van de Strafinstellingen te Schoonhoven bevat onder ander registers van notulen van vergaderingen, registers van inschrijvingen van gedetineerden en een register van kledingstukken en voorwerpen die door de cipier zij binnenkomst van de gedetineerden in beslag zijn genomen en bij vertrek zijn afgegeven.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.05.13
Inventaris van de archieven van de Gevangenissen en het Huis van Bewaring te Schoonhoven

Auteur

J. van der Meer

Versie

06-11-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1993 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Strafinstellingen te Schoonhoven
Strafinstellingen Schoonhoven

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1851-1888

Archiefbloknummer

3358

Omvang

; 11 inventarisnummer(s) 0,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Huis van Bewaring te Schoonhoven, 1851-1888

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Strafinstellingen te Schoonhoven bevat onder ander registers van notulen van vergaderingen, registers van inschrijvingen van gedetineerden en een register van kledingstukken en voorwerpen die door de cipier zij binnenkomst van de gedetineerden in beslag zijn genomen en bij vertrek zijn afgegeven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis
Het kantonaal Huis van Bewaring was gevestigd in enkele lokalen van het raadhuis van Schoonhoven. Toen in 1877 bij de reorganisatie van de rechterlijke macht het kanton Schoonhoven uitgebreid werd, wenste het College van Toezicht een nieuw Huis van Bewaring te bouwen, mede vanwege de ongeschiktheid van de ruimtes in het raadhuis. Tot nieuwbouw kwam het niet, wel werden in 1880 en 1881 enige verbeteringen aangebracht in de lokalen en de woning van de cipier. ( Zie inv.nr. 1, de notulen over de periode 1877-1881. ) In 1886 werd de bestemming van iedere gevangenis beoordeeld in verband met de invoering van de Gestichtenwet van 1884. ( Zie de Algemene Inleiding, XVI-XVII. ) Niet langer hoefde in elk kanton een Huis van Bewaring gevestigd te zijn. Ook het Huis van Bewaring in Schoonhoven was niet langer vereist, maar omdat de gemeente op grote afstand lag van de dichtstbijzijnde arrondissementshoofdplaats, besloot de Minister van Justitie van het gesticht een passantenhuis te maken. ( Algemeen Rijksarchief, Tweede Afdeling (ARA, Tweede Afd.), Archief van het Kabinet des Konings, 1841-1897, inv.nr. 2727, Koninklijk Besluit van 2 juli 1886, nr. 36. ) In de praktijk bleek dat er nauwelijks van dit passantenhuis gebruik gemaakt werd. Tevens vroeg het gemeentebestuur van Schoonhoven een hoog bedrag aan huur voor de lokalen, zodat de Minister aanleiding zag om het reeds in 1888 op te heffen. ( ARA Tweede Afd., Archief Kabinet des Konings 1841-1897, inv.nr. 2827, Koninklijk Besluit van 5 maart 1888, nr. 23. )
Geschiedenis van het archiefbeheer
In de vergadering van het van 30 mei 1877 besloot het College van Toezicht om uit zijn midden een secretaris aan te wijzen die notulen moest maken van de vergaderingen en de uitgaande brieven registreren. Tevens werd dan een lijst opgemaakt van de aanwezige inschrijvingsregisters. ( Zie inv.nr. 1. ) Aanleiding voor deze ontwikkeling waren de plannen om te komen tot nieuwbouw van het gesticht. De archiefbescheiden zijn bijna allemaal bewaard gebleven.
Het is niet bekend hoe zij in het fonds van het Rijksarchief in Zuid-Holland zijn gekomen.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Aanwijzingen voor de gebruiker
Het archief is zeker niet compleet, maar levert wel veel informatie over de laatste tien jaar van het gesticht door de aanwezigheid van de notulen en het kopieboek van het College van Toezicht, respectievelijk het College van Regenten.
Voor aanvullende informatie over de registers van gedetineerden en complementaire archieven wordt de onderzoeker verwezen naar de Algemene Inleiding, XXI-XXIV.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Strafinstellingen te Schoonhoven, nummer toegang 3.05.13, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Strafinstellingen Schoonhoven, 3.05.13, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar