Terug naar zoekresultaten

4.KRF Inventaris van kaarten behorend tot het archief van de familie Krayenhoff, ca. 1700-1860

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

4.KRF
Inventaris van kaarten behorend tot het archief van de familie Krayenhoff, ca. 1700-1860

Auteur

M. Kok

Versie

21-02-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1981 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Familie Kraijenhoff - Kaarten
Krayenhoff / Kaarten

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: ca. 1700-1860

Archiefbloknummer

KRF

Omvang

26 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Voornamelijk gedrukte kaarten. De bijschriften zijn gesteld in het Nederlands, Spaans en Frans.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Krayenhoff
Krayenhoff, Cornelis Johannes (1722-1782)
Krayenhoff, Cornelis Rudolphus Theodorus (1758-1840)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit van het hoofdarchief afgescheiden deelarchief bevat kaarten en werktekeningen van door C.R.Th. Krayenhoff aan te leggen waterwerken in Spanje, ontwerpen voor een kaart van de Noordelijke Provinciën, getekende kaarten en metingen van onder meer het land van Maas en Waal en de Oude Rijn, een getekende kaart van de Noord-Hollandse kust met afbeelding van de daar in 1799 voor anker liggende Engelse vloot, en een verzameling kopergravures van alle continenten.
Zie toegang 2.21.102 voor het hoofdarchief.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Cornelis Johannes Krayenhoff 1722-1782
Cornelis Johannes ( A.J. van der Aa. Biographisch Woordenboek der Nederlanden. Haarlem. 1862. Deel 7, p. 119. ) ( H.W. Tydeman. Levensbijzonderheden van den Luitenant-generaal Baron C.R.T. Krayenhoff. ) ( 1844. ) werd op 3 januari 1722 in Veghel geboren als zoon van de predikant Cornelis Krayenhoff en Adriana Catharina van Ruelo.
Hij trad in dienst van het Staatse leger en doorliep de rangen: ordinair-ingenieur 1745-1751, luitenant-ingenieur 1751-1769, kapitein-luitenant 1769-1778 en luitenant-kolonel 1778-1782.
Hij had een goede naam als waterbouwkundige zodat de Spaanse regering hem in 1769 om medewerking verzocht voor de voltooiing van het Kanaal Imperiaal in de provincies Aragon en Navarre. Met toestemming van zijn superieuren verbleef C.J. Krayenhoff driemaal in Spanje, in 1769, in 1770 en in 1776.
Voorts hield hij zich bezig met vestingbouw.
Op 9 januari 1753 huwde hij Clara Jacoba de Man met wie hij zeven dochters en één zoon (C.R.T.Krayenhoff) had, aan welke laatste hij ondermeer vestingbouw en waterbouwkunde onderwees.
Hij overleed op 7 april 1782 te Nijmegen.
Cornelis Rudolphus Theodorus Krayenhoff 1758-1840
Cornelis Rudolphus Theodorus Krayenhoff werd als enige zoon van Cornelis Johannes en Clara Jacoba de Man op 2 juni 1758 in Nijmegen geboren. Hij studeerde rechten, wijsbegeerte en medicijnen in Harderwijk, waarna hij zich te Amsterdam vestigde als arts. Hij schaarde zich daar bij de patriotten en werkte mee aan de omwenteling in januari 1795. Kort daarna werd hij aangesteld als adjunct-inspecteur-generaal der rivieren en als adjunct-contrarolleur der Hollandse fortificatiën. In 1798 werd hij luitenant-kolonel der genie en directeur van het Departement van de Krammer en Biesbosch tot aan en met het eiland Texel, één der territoriale afdelingen, waarin de inmiddels nationaal verklaarde dienst der fortificatiën was verdeeld. Dit departement omvatte vrijwel geheel Holland en Utrecht, inclusief de Grebbelinie. Tot eind 1807 bleef hij zowel in dienst als inspecteur bij de waterstaat ( In zijn functie van Chef van het bureau Waterstaat bij het agentschap van inwendige politie werd Krayenhoff in 1798 door de Nationale Conventie belast met de vervaardiging van een kaart van het grondgebied van de Republiek. Zie: S.J. Fockema Andreae, Geschiedenis der Kartografie van Nederland. 's-Gravenhage, 1947 p.83 en P.Geudeke, Choro-topografische kaart van de noordelijke provinciën van het het Koninkrijk der Nederlanden. Facsimilé-uitgave, Alphen a/d Rijn, Canaletto, 1978. ) en als directeur van de Krammer en Biesbosch etc. bij de genie. In juli 1806 werd hij voorts benoemd tot directeur van het Depot-generaal van Oorlog in de rang van kolonel. Na samenvoeging en reorganisatie van de wapens der genie en artillerie in 1807 werd hij inspecteur-generaal der verenigde korpsen der genie en artillerie, in de rang van generaal-majoor. Van 27 mei 1809 tot 3 maart 1810 was hij minister van Oorlog. Van deze post werd hij op aandrang van Napoleon ontslagen, omdat hij de versterking en verdediging van de stad Amsterdam tegen de annexatie had voorbereid. Van maart tot december 1810 vervulde hij wederom de functie van inspecteur-generaal der artillerie en genie, waarna hij als brigade-generaal der genie bij het Franse leger werd ingelijfd.
Na de terugtocht der Fransen in 1813 werd hij benoemd tot militair gouverneur van Amsterdam, tevens commandant van het eerste territoriale militaire arrondissement. In 1814 volgde zijn benoeming tot inspecteur-generaal der fortificatiën, in de rang van luitenant-generaal. In 1815 werd hij met de titel van baron in de adelstand verheven en in 1818 kreeg hij het grootkruis der Militaire Willemsorde toegekend. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden heeft hij zich geruime tijd beziggehouden met geodetische en astronomische metingen en de berekeningen, hetgeen onder andere geresulteerd heeft in de bekene choro-topografische kaart van de noordelijke provincies van het Koninkrijk. In 1826 werd hij uit de dienst ontslagen. Op 24 november 1840 overleed hij te Nijmegen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend.
De overdrachten vonden plaats in 1894 (nrs. 6,7,8) en in 1980 (overige nrs.).
De kaarten zijn afkomstig uit het bezit van de familie Krayenhoff.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Familie Kraijenhoff - Kaarten, nummer toegang 4.KRF, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Krayenhoff / Kaarten, 4.KRF, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Voor de raadpleging van de geschreven archivalia, met welke de kaarten samenhangen zij men verwezen naar de Inventaris van archivalia afkomstig van C.R.TH. Krayenhoff over de jaren 1799-1814. H.A.J.van Schie. Den Haag, 1978 + Supplement, toegangsnr. 2.21.102 Familie Kraijenhoff, (1730) 1746-1984, en naar de in deze inventaris genoemde archieven.
Voor tekeningen en kaarten door C.R.T. Krayenhoff raadplege men de kaartarchieven van het Departement van Oorlog (diverse onderdelen) en Verkeer en Waterstaat (WCA).