Terug naar zoekresultaten

2.05.297 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te Singapore, 1945-1954

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.297
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te Singapore, 1945-1954

Auteur

G.J. Lasee

Versie

12-06-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1990 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlands Consulaat-Generaal te Singapore
Consulaat-Generaal Singapore

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1954

Archiefbloknummer

Z218

Omvang

92 inventarisnummer(s); 2,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat-Generaal te Singapore (1945-1954)

Samenvatting van de inhoud van het archief

In de periode 1945-1954 omvatte het ambtsgebied van het Nederlandse consulaat-generaal te Singapore de Kroonkolonie Singapore, de Federatie (van 1946 tot 1948 Unie) van Malaya, de Kolonie Brits-Noord-Borneo (Sabah), de Staat Brunei, en de Kolonie Sarawak. De Nederlandse kolonie in Singapore telde in de jaren 1945-1954 ongeveer 1000 personen, die voor het merendeel werkzaam waren bij de toen daar gevestigde 40 Nederlandse ondernemingen.
Het archief bevat o.a. stukken betreffende personeel, handel, marine, luchtvaart, vorderingen i.v.m. oorlogsschade. Daarnaast stukken betreffende protocollaire en juridische aangelegenheden, zoals de Indonesische strafzaak tegen de Nederlander Leon Jungschläger.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Hoofdlijnen van de geschiedenis van Malakka, Singapore en Maleisië tot 1965
De Tweede Wereldoorlog
Singapore kreeg na de Eerste Wereldoorlog nieuwe militair-strategische betekenis als marinebasis. Maar alle versterkingen weerhielden Japan er in december 1941 niet van om Malakka binnen te vallen, als onderdeel van een campagne om zich van de grondstoffen van Zuidoost-Azië meester te maken. Singapore capituleerde uiteindelijk in februari 1942 voor de Japanners. Onder zijn nieuwe naam "Syonan" of "Licht van het Zuiden", bleef de stad ruim drie jaar bezet. Japan was van plan Singapore als een permanente kolonie en militaire basis te behouden, als belangrijk centrum van zijn beoogde "Grote Oost-Aziatische Welvaartsfeer", maar de uitvoering daarvan werd verhinderd door de oorlogsprioriteiten en onverwachte tegenslagen. In de praktijk vernietigden de Japanners de koloniale economie van Singapore, zonder deze door een Aziatisch alternatief te vervangen. Ook de onderdrukking van de Engelse taal en het koloniale onderwijs werd niet gevolgd door de promotie van het Japans. Evenmin deed Japan iets om de binnenlandse politiek in Singapore te stimuleren, ook al werd de stad wel tijdelijk de regionale basis van collaborerende organisaties als het Indian National Army en de Indian Independence League. De bezetting kwam ten slotte in augustus 1945 tot een abrupt einde, na de plotselinge capitulatie van Japan, waardoor Singapore een verwoestende geallieerde invasie bespaard bleef.
De na-oorlogse jaren
In september 1945 stelden de Britten een tijdelijk militair gezag in Singapore in, ter voorbereiding van een gereorganiseerd koloniaal bestuur. Het was de bedoeling om het Maleise schiereiland te verenigen in de vorm van een Maleise Unie, waarvan alle Maleise staten samen met Penang en Malakka deel zouden moeten uitmaken, maar Singapore daarvan als aparte kroonkolonie af te zonderen. In april 1946 werd het burgerlijk bestuur hersteld, werden de Straits Settlements opgeheven, en werden de Malayan Union (ook wel Malaya genoemd) en de Singapore Crown Colony opgericht. Voor de afscheiding van Singapore, die overigens niet als permanent was bedoeld, waren verschillende redenen: de speciale positie als vrijhaven, het belang als militaire basis, en het voorkomen van complicaties in het voor Malaya voorziene proces van zelfbestuur en onafhankelijkheid. Tegen deze regeling ontstond echter zowel in Singapore als in Malaya verzet. Zo werd in Singapore nog in 1945 de eerste politieke partij opgericht: de Malayan Democratic Union (MDU), die opname van de stadstaat in de Malayan Union wilde. In 1948 werd de Malayan Union omgezet in de Federation of Malaya, maar Singapore bleef ook buiten dat nieuwe staatsverband. Deze keer wilden de Maleise leiders echter zelf, het overwegend Chinese, Singapore niet opnemen, om het etnische evenwicht in de federatie niet te verstoren.
Constitutionele ontwikkelingen, 1948-1963
Intussen werd Singapore voorbereid op toekomstig zelfbestuur, en in 1948 werden de eerste verkiezingen gehouden voor zes leden van de Wetgevende Raad. De, nu sterk communistisch-geïnfiltreerde, MDU boycotte de verkiezingen, en de meeste gekozen zetels gingen naar de Singapore Progressive Party, die de Britse plannen voor geleidelijke constitutionele hervormingen, met behoud van de economische status-quo, steunde. Het stemrecht bleef echter beperkt tot Britse staatsburgers. Het uitbreken van een communistische opstand in de Federation of Malaya in 1948, leidde ook in Singapore tot een periode van strenge onderdrukking van alle radicale politieke groeperingen. Hoewel de kroonkolonie niet direct bij de opstand betrokken was, werden ook daar dezelfde noodmaatregelen ingevoerd. De Malayan Communist Party werd in 1948 verboden, en de MDU ontbond zichzelf. Na het onderdrukken van de opstand in Malaya, stonden de Britse autoriteiten echter in Singapore weer meer politieke activiteiten toe. Zo kwam er in 1955 een nieuwe grondwet tot stand, die een nieuwe Wetgevende Assemblee met een gekozen meerderheid (25 van de 32 zetels) in het leven riep. De leider van de grootste partij in de Assemblee vormde voortaan als premier een aan de Assemblee verantwoordelijk kabinet. De verkiezingen werden gewonnen door twee nieuwe, rivaliserende linkse partijen: het Labour Front onder David Marshall, en de People's Action Party (PAP) van Lee Kuan Yew. Het Labour Front vormde daarna een minderheidsregering. In 1959 kreeg Singapore volledig intern zelfbestuur, en de verkiezingen van dat jaar werden gewonnen door de PAP (43 van de 51 zetels). Lee Kuan Yew werd premier, en zijn partij is sindsdien altijd aan de macht gebleven.
De nieuwe regering van Singapore begon met een ambitieus programma van snelle industrialisering en sociale hervormingen, en streefde naar volledige onafhankelijkheid door middel van een fusie met de Federation of Malaya, die al in 1957 onafhankelijk was geworden. Aansluiting bij Malaya werd voor Singapore van vitaal belang geacht, met het oog op de militaire veiligheid en de vrije toegang tot de Maleise markt. De regering van de Federation of Malaya, die aanvankelijk afwijzend stond tegenover nauwere banden met Singapore, vanwege de grote Chinese bevolking en de linkse tendensen in de stadstaat, besefte nu de noodzaak om directe controle uit te oefenen op de opkomende, bijna communistische, ministaat op haar drempel. In mei 1961 stelde daarom de Maleise premier, Tunku Abdul Rahman, een nauwe associatie voor tussen de federatie en Singapore. Om voor meer evenwicht tussen de verschillende etnische groepen te zorgen, zouden daarbij ook de drie Maleise staatjes op Noord-Borneo betrokken moeten worden. In 1962 werd de toetreding van Singapore per referendum goedgekeurd, waarna in juli 1963 de Malaysia Agreement kon worden ondertekend. Op 31 augustus 1963 vormden zo Singapore, Malaya, Sarawak en Sabah (Noord-Borneo) de Federatie van Maleisië, die medio september inging.
De Republiek Singapore
De opname van Singapore in de nieuwe Maleisische Federatie was echter geen lang leven beschoren. De "Confrontatie"-politiek van Indonesië, dat tegen de vorming van de Maleisische Federatie was, bracht ernstige schade toe aan de handelsbelangen van Singapore, en leidde tot aanslagen door Indonesische saboteurs. Bovendien waren er conflicten tussen de centrale Maleisische regering en Singapore, over wat beide partijen beschouwden als ongeoorloofde inmenging in elkaars interne aangelegenheden. In juli en september 1964 veroorzaakten rellen in Singapore verdere spanningen in de relatie met Kuala Lumpur, terwijl de regerende Alliance Party in Maleisië bezwaar maakte tegen de deelname van de PAP aan de algemene verkiezingen van 1964. Ten slotte kwam de crisis tot een uitbarsting door de pogingen van Lee Kuan Yew om alle Maleisische oppositiepartijen te verenigen, en op 9 augustus 1965 dwong de centrale regering Singapore in te stemmen met afscheiding. Aldus werd Singapore tegen de wil van zijn leiders onafhankelijk. In september 1965 werd de stad lid van de VN, en een maand later van het Britse Gemenebest. De nieuwe republiek verklaarde zich voor een multiraciale, niet-communistische, democratisch-socialistische politiek, en richtte zich op samenwerking met Maleisië, vooral op het gebied van de economie en de defensie. Singapore kreeg een president als staatshoofd, maar de werkelijke macht bleef in handen van de premier en zijn kabinet, die verantwoording schuldig waren aan het éénkamer-parlement.
De historische betrekkingen van Nederland met Malakka, Singapore en Maleisië tot 1965
1945-1954
In de negentiende en in de eerste helft van de twintigste eeuw waren er Nederlandse consulaten(-generaal) in Penang en Singapore. In de periode 1945-1954 omvatte het ambtsgebied van het Nederlandse consulaat-generaal te Singapore de Kroonkolonie Singapore, de Federatie (van 1946 tot 1948 Unie) van Malaya, de Kolonie Brits-Noord-Borneo (Sabah), de Staat Brunei, en de Kolonie Sarawak. De Nederlandse kolonie in Singapore telde in de jaren 1945-1954 ongeveer 1000 personen, die voor het merendeel werkzaam waren bij de toen daar gevestigde 40 Nederlandse ondernemingen. Andere Nederlandse instellingen in Singapore waren de, sinds 1908 bestaande, "Hollandse Club" en de "Hollandse School" (voor lager onderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs).
Bilaterale verdragen
Tot 1965 werden er geen bilaterale verdragen gesloten tussen Nederland en de Straits Settlements/de Kroonkolonie Singapore. Pas op 29-12-1966, ruim een jaar na de onafhankelijkheid van Singapore, kwam als eerste een verdrag over Luchtdiensten tot stand. Wel was daar op 7-4-1964 al een verdrag over Luchtvaart met Maleisië, waar Singapore toen korte tijd deel van uitmaakte, aan voorafgegaan.
Het Consulaat-Generaal
Het ambtsgebied van het Nederlandse consulaat-generaal in de periode 1945-1954 omvatte Singapore, Malaya, Brits Noord-Borneo, Brunei en Sarawak.
De Nederlandse kolonie telde tussen 1945-1954 ca. 1000 personen. De meeste Nederlanders waren werkzaam bij de 40 Nederlandse ondernemingen die in Singapore waren gevestigd. Andere Nederlandse instellingen waren de "Hollandse Club" en de "Hollandse School" (lager onderwijs en onderbouw middelbaar onderwijs).
Nederland werd in de periode 1945-1954 in Singapore door de volgende consuls-generaal vertegenwoordigd:
  • M.F. Vigeveno, 1946-1947
  • A.M.L. Winkelman, 1948-1950
  • J. van der Gaag, 1951 (waarnemend)
  • Dr. F.A. van Woerden, 1951-1954
Tot 1946 omvatte het ressort van het Nederlandse consulaat-generaal in Singapore: de Straits Settlements, de Gefedereerde en de Ongefedereerde Maleise Staten, Brits-Noord-Borneo, Sarawak, en Brunei. Na 1946 omvatte het ambtsgebied: de Kroonkolonie Singapore, de Federatie (van 1946 tot 1948 Unie) van Malaya, de Kolonie Brits-Noord-Borneo (Sabah), de Staat (Brits protectoraat) Brunei, en de Kolonie Sarawak. Ook het Nederlandse consulaat te Penang ressorteerde onder het consulaat-generaal Singapore.
Adres: K.P.M. Building, Finlayson Green.
Datum Gebeurtenis
1945-1947 M.F. Vigeveno,
consul-generaal
1945-1947 E.F.M. van Hall,
vice-consul
1946-1950 J.B. Haverkorn van Rijsewijk,
consul
1947-1949 P. Mijnarends,
consul (technisch attaché)
1947-1950 R.C. Pekelharing,
vice-consul
1947-1949 Mr. W.A. Frowein,
consulaatsattaché en adjunct-vice-consul
1947-1950 W.E. Hendrikse,
kanselier der eerste klasse
1949-1951 A. Janzen,
vice-consul
1947-1950 A.M.L. Winkelman,
consul-generaal
1950-1954 F. van Lunteren,
kanselier der 2de klasse
1951 J. van der Gaag,
consul en waarnemend-consul-generaal
1951-1954 Dr. F.A. van Woerden,
consul-generaal
1951-1952 Mr. R. Froger,
vice-consul
1951-1954 Mr. F.G. Regtdoorzee Greup,
adjunct-vice-consul
1953-1954 J.A. Kernkamp
vice-consul
1954-1955 G.E. Jay,
vice-consul>
1954- D.G.E. Middelburg,
consul-generaal
Bronnen
  • Inventarisnummer 193, Stukken betreffende financiële steun voor de Hollandse School te Singapore, 1948, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 194, Stukken betreffende oorlogsschade-vorderingen, 1950-1951, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 195, Processen-verbaal inzake de eedsaflegging van personeel van het consulaat-generaal te Singapore, 1949, met bijlagen, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 197, Stukken betreffende personeel van het consulaat-generaal te Singapore, 1951, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 203, Stukken betreffende de reacties op de "White Paper" van de Britse regering over de Maleisische Unie en Singapore, 1946, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 205, Stukken betreffende met name de vorderingen i.v.m. oorlogsschade van de Nederlandse overheid en particulieren, 1948-1949, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 207, Stukken betreffende de personeelsbezetting van het consulaat-generaal te Singapore, 1950, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 208, Stukken betreffende de oprichting van de Nederlandse Kamer van Koophandel te Singapore, 1948, 1 omslag.
  • Inventarisnummers 210-211, Stukken betreffende de handelsbetrekkingen tussen Nederlands-Indië en Maleisië/Singapore, 1945-1947, 1 pak en 1 omslag.
  • Inventarisnummer 217, Stukken betreffende de persvoorziening en voorlichting voor/door het consulaat-generaal te Singapore, 1948, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 222, Stukken betreffende de opheffing van het bureau van de “Royal Netherlands Navy Liaison Officer�? te Singapore, 1951, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 223, Stukken betreffende het luchtvaartverkeer tussen Nederlands-Indië en Maleisië/Singapore, 1947, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 233, Bezettingsstaten van het consulair personeel te Singapore, 1953-1954, afschriften met bijlagen, 3 stukken.
  • Inventarisnummer 243, Stukken betreffende de handel tussen Singapore/Maleisië en met name Nederland, 1952-1954, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 245, Stukken betreffende de binnenlandse staatskunde van Singapore, 1954, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 246, Stukken betreffende Nederlandse vlootbezoeken aan Singapore, 1952-1954, 1 omslag.
  • Inventarisnummer 247, Stukken betreffende landingen van Nederlandse militaire vliegtuigen in Singapore, 1952-1953, 1 omslag.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
  • De hieronder vermelde stukken afkomstig uit de archieven van het consulaat-generaal te Singapore, 1945-1954 kunnen worden vernietigd volgens de richtlijnen van de vernietigingslijst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (1960).
    • Duplicaten van stukken
    • Oude omslagen
    • Ontvangstbevestigingen
    • Doorzendingen
    • Stukken waarvan het beleid en de afdoening elders liggen
    • Declaraties en facturen
    • Stukken m.b.t. het opsporen van adressen van Nederlanders in het buitenland
    • Verzoeken om handelsinlichtingen
    • Correspondentie m.b.t. onderstand
    • Stukken m.b.t. aanmonstering van schepelingen
  • Hoeveelheid: 11 dozen (ca. 1 meter)
  • in opdracht van G.J. Lasee,
  • 's-Gravenhage, 26 oktober 1990
Verantwoording van de bewerking Het archief van het Nederlandse consulaat-generaal te Singapore over de jaren 1945-1954 vormt een vervolg op de Plaatsingslijst 1863-1908, waardoor de nummering van deze inventaris aansluit op het laatste nummer van de Plaatsingslijst. Het archief van voor de Tweede Wereldoorlog werd na de oorlog, onaangetast door de Japanners, gevonden in acht kisten in het gebouw van de Nederlandse Handelsmaatschappij te Singapore. Maar omdat de inhoud van de kisten sterk door witte mieren was aangetast, werd tot vernietiging overgegaan. Het archief 1945-1954 kent een aantal hiaten. Zo ontbreken o.a. de rubrieken "Scheepvaart" en "Politieke Zaken", maar de agenda's zijn wel geheel compleet. De oude "ordening" van het archief was verwarrend. Volgens een schrijven van de consul-generaal van 27 juni 1946 was het archief ingericht volgens 14 onderwerpen, aangeduid door de hoofdletters van A t/m Q (met uitzondering van I, N en O), terwijl elk onderwerp weer in onderafdelingen was verdeeld, die door middel van een nummer werden aangegeven. In 1946 betroffen deze 14 onderwerpen:
  • A. Nationaal Leven.
  • B. Buitenlandse Dienst.
  • C. Administratieve Zaken.
  • D. Scheepvaart Zaken.
  • E. Notariële en Juridische Zaken.
  • F. Diverse Bemoeiingen.
  • G. Publiciteit en Algemene "Goodwill".
  • H. Kunst, Wetenschap, Opvoeding, Gezondheid, enz.
  • J. Politieke Zaken.
  • K. Handelspolitieke Zaken.
  • L. Economische Voorlichting.
  • M. Aanvragen nopens export naar Malaya.
  • P. Aanvragen nopens export uit Malaya.
  • Q. Luchtvaart Zaken.
In het archief waren met betrekking tot de periode 1946 tot en met 1951 wijzigingen aangebracht, die niet meer te achterhalen waren. Mede vanwege het geringe aantal inventarisnummers, heeft de inventarisator er daarom voor gekozen om de oude code van de stukken als leidraad voor de rubrieksindeling te gebruiken, waardoor veelvuldige overlappingen ontstonden. Door middel van verwijzingen wordt het nadeel van de overlappingen echter grotendeels ondervangen. In 1952 voerde het consulaat-generaal voor zijn archief de decimale code in. Het archief had oorspronkelijk, voor de inventarisatie door G.J. Lasee in 1990, een omvang van 30 dozen (ongeveer 3 meter). Na de schoning in 1990 omvat het totale archief tegenwoordig nog 19 dozen (ongeveer 2 meter), ingedeeld onder de inventarisnummers 157 t/m 248.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (A).
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlands Consulaat-Generaal te Singapore, nummer toegang 2.05.297, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat-Generaal Singapore, 2.05.297, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Publicaties
Archiefbronnen Archief van het Nederlandse Consulaat-Generaal te Singapore, 1945-1954, Toegangnummer: 2.05.297: Inventarisnummer 193, Stukken betreffende financiële steun voor de Hollandse School te Singapore, 1948, 1 omslag. Inventarisnummer 194, Stukken betreffende oorlogsschade-vorderingen, 1950-1951, 1 omslag. Inventarisnummer 195, Processen-verbaal inzake de eedsaflegging van personeel van het consulaat-generaal te Singapore, 1949, met bijlagen, 1 omslag. Inventarisnummer 197, Stukken betreffende personeel van het consulaat-generaal te Singapore, 1951, 1 omslag. Inventarisnummer 203, Stukken betreffende de reacties op de "White Paper" van de Britse regering over de Maleisische Unie en Singapore, 1946, 1 omslag. Inventarisnummer 205, Stukken betreffende met name de vorderingen i.v.m. oorlogsschade van de Nederlandse overheid en particulieren, 1948-1949, 1 omslag. Inventarisnummer 207, Stukken betreffende de personeelsbezetting van het consulaat-generaal te Singapore, 1950, 1 omslag. Inventarisnummer 208, Stukken betreffende de oprichting van de Nederlandse Kamer van Koophandel te Singapore, 1948, 1 omslag. Inventarisnummers 210-211, Stukken betreffende de handelsbetrekkingen tussen Nederlands-Indië en Maleisië/Singapore, 1945-1947, 1 pak en 1 omslag. Inventarisnummer 217, Stukken betreffende de persvoorziening en voorlichting voor/door het consulaat-generaal te Singapore, 1948, 1 omslag. Inventarisnummer 222, Stukken betreffende de opheffing van het bureau van de "Royal Netherlands Navy Liaison Officer" te Singapore, 1951, 1 omslag. Inventarisnummer 223, Stukken betreffende het luchtvaartverkeer tussen Nederlands-Indië en Maleisië/Singapore, 1947, 1 omslag. Inventarisnummer 233, Bezettingsstaten van het consulair personeel te Singapore, 1953-1954, afschriften met bijlagen, 3 stukken. Inventarisnummer 243, Stukken betreffende de handel tussen Singapore/Maleisië en met name Nederland, 1952-1954, 1 omslag. Inventarisnummer 245, Stukken betreffende de binnenlandse staatskunde van Singapore, 1954, 1 omslag. Inventarisnummer 246, Stukken betreffende Nederlandse vlootbezoeken aan Singapore, 1952-1954, 1 omslag. Inventarisnummer 247, Stukken betreffende landingen van Nederlandse militaire vliegtuigen in Singapore, 1952-1953, 1 omslag.
Literatuur en naslagwerken Departement van Buitenlandse Zaken, Directie van den Buitenlandschen Dienst. Volledige Lijst der Nederlandsche Diplomatieke en Consulaire Ambtenaren, 1 october 1941-30 april 1947. Departement van Buitenlandse Zaken, Directie van de Buitenlandse Dienst. Volledig Overzicht der Vertegenwoordigers van Nederland in het Buitenland, 1 januari 1948-1 januari 1950. The Europa World Year Book, 2002: Malaysia , p. 2608-2642; Singapore, p. 3524-3547. Londen, 2002. The Far East and Australasia, 2002: Malaysia, p. 722-776; Singapore, p. 1209-1230. Londen, 2001. Gegevens over de Nederlandse gouverneur van Malakka, die in 1718 aan het bewind was . Notitie AOD/ON, 26 februari 1958. 2 p. Jaarboek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, 1949-1956 . Korte aantekening over de stichtingsdatum van het Nederlandse "Stadhuys" te Malakka. Notitie AOD/ON, 14 juli 1958. 2 p. Korte schets van het ontstaan van de Federatie van Malaya en van Singapore. Notitie AOD/ON, 3 juli 1957. 7 p. Het ontstaan van Singapore en enkele raakpunten met Nederland. Notitie AOD/ON, 14/9/83. 2 p. Staatsalmanak voor het Koninkrijk der Nederlanden, 1946-1956. Stuyt, A.M. Repertorium van door Nederland tussen 1913 en 1950 gesloten verdragen . 's-Gravenhage, 1953. Tractatenblad van het Koninkrijk der Nederlanden. Cumulatieve Index op de jaargangen 1951-1970 . Vertegenwoordigingen van het Koninkrijk der Nederlanden in het Buitenland (het "Oranje Boekje"), 1951-1956.