Terug naar zoekresultaten

2.10.52.01 Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Politieke Verslagen en Berichten uit de Buitengewesten, 1898-1940

Het archief bevat periodieke verslagen van gewestelijke bestuurders in Nederlands-Indië over de politieke en economische gebeurtenissen in het betreffende gewest.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.10.52.01
Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Politieke Verslagen en Berichten uit de Buitengewesten, 1898-1940

Auteur

M.G.H.A. de Graaff / D.J. Kortlang (2018)

Versie

25-03-2022

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1995 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Koloniën: Politieke Verslagen en Berichten uit de Buitengewesten
Koloniën / Politieke Verslagen Buitengewesten

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1898-1940

Archiefbloknummer

K23001

Omvang

; 491 inventarisnummer(s) 9,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Koloniën, , 1942-1945

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat periodieke verslagen van gewestelijke bestuurders in Nederlands-Indië over de politieke en economische gebeurtenissen in het betreffende gewest.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Van 1806 tot 1959 heeft een ministerie bestaan dat met het bestuur en beheer van de Nederlandse koloniën belast was. Dat ministerie heeft onder verscheidene namen gefunctioneerd, maar het langst als Ministerie van Koloniën. Het eigenlijke bestuur was aan de gouverneur(-generaal) overgelaten, onder direct toezicht van de Koning, die dat overliet aan de minister van Koloniën. De specifieke taken van de minister in Den Haag richtten zich vooral op een viertal terreinen: de inrichting van het koloniaal bestuur, de koloniale financiën, de defensie en de buitenlandse betrekkingen van de overzeese gebieden en ten slotte de personeels- en materieelvoorziening.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Al in de VOC tijd zijn vanuit den Haag orders gegeven aan het bestuur in Nederlands-Indië om regelmatig verslag te doen van wetenswaardigheden en belangrijke gebeurtenissen. Een groeiend wantrouwen ten aanzien van het in de Oost gevoerde beleid was daarvan de aanleiding. Aanvankelijk werd aan dat verlangen voldaan door het met regelmaat overzenden van afschriften van gevoerde correspondentie, afrekeningen en ontvangen rapporten. Ook het overzenden van jaarverslagen was verplicht.
Na 1816 werd, mede door de sterk toegenomen administratie, de onmogelijkheid om alles te kopieren en de verbetering van het adminstratief kader, met deze vorm van informatievoorziening gebroken. In de plaats daarvan werd de Gouverneur-Generaal gelast jaarlijks een staatkundig verslag in te leveren. Bovendien moest hij sedert 1836 regelmatig afschriften zenden van alle belangrijke stukken die zijn bureau passeerden. Deze rapportage kreeg echter pas in 1869, door de verbeterde communicatie via het Suez kanaal, een regelmatig karakter in de vorm van de Mailrapporten. Hierin zijn van af 1872 ook de zogenaamde Korte Verslagen opgenomen, aanvankelijk als loutere vermelding in het Mailrapport zelf. Ze zijn samengesteld door Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië (thans Indonesië) die belast waren met het bestuur van de Indonesische archipel, meestal vervulden zij een functie als Gouverneur of Resident. Later, vanaf 1884 zijn ze, in steeds toenemende mate, in afschrift als bijlage bij de mailrapporten te vinden. De politieke rapporten en berichten uit en over Java zijn alleen in de beginperiode in de mailrapporten te vinden, later, na c. 1880, verdwijnen zij en dan betreft deze rapportage uitsluitend de buitengewesten.
Het opmaken van deze korte verslagen, was voorgeschreven bij Staatsblad nr 55 van 1853. Vanaf 1898 werden deze verslagen ten departemente systematisch uit de mailrapporten gehaald en bundelsgewijs per jaar in de verbalen opgeborgen na gebruik ten behoeve van de opstelling van het koloniaal verslag. Bij Circulaire van 13 Augustus 1924 nr. 1801, te vinden in het Bijblad op het Staatsblad nr.10630, werd het besluit van 1853 ingetrokken. Men vond de informatie teveel in details getreden. Er werd een voorkeur uitgesproken om berichten over de politieke toestand per brief of telegram te melden. Om toch regulier op de hoogte te blijven moest voortaan over het eerste halfjaar een verslag worden uitgebracht dat een volledig overzicht zou moeten bevatten van het politiek gebeuren in het betreffende gewest in die periode. Daarbij hoefden de verslagen over het tweede halfjaar niet afzonderlijk te worden uitgebracht. Deze konden, als politiek jaaroverzicht, deel uitmaken van het door de gewestelijke besturen tevens uit te brengen algemeen jaarverslag. De korte maandelijkse verslagen kwamen daarbij te vervallen.
De series zijn overgebracht als onderdeel van het hoofdarchief (1901-1952) van het ministerie van Koloniën in 1983.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Deze verslagen bevatten periodieke rapportage over de politieke en economische gebeurtenissen in het gewest.
Niet ieder gewestlijk bestuurder (de resident) heeft zich precies aan de regelgeving gehouden en als gevolg daarvan zijn er soms hiaten. De meeste series lopen echter door tot de eerste maanden van 1940.
Verantwoording van de bewerking
Ten behoeve van de microfichering zijn de verslagen en berichten uit de verbalen en mailrapporten gelicht. Zij vormen thans een aparte serie in het archief van het Ministerie van Koloniën. Gelicht zijn uitsluitend de reguliere serie rapporten die zijn gebruikt voor de opstelling van het koloniaal verslag. Alle andere incidentele rapporten bevinden zich nog in het verbaal of mailrapport.
Ordening van het archief
Voor de indeling van de hier volgende verslagen is gebruik gemaakt van de indeling die ook voor de memories van overgave werd toegepast, primair per gouvernement, secundair per residentie of (onder)afdeling.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Koloniën: Politieke Verslagen en Berichten uit de Buitengewesten, nummer toegang 2.10.52.01, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Koloniën / Politieke Verslagen Buitengewesten, 2.10.52.01, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar