Terug naar zoekresultaten

2.21.183.29 Inventaris van het archief van D.H. Havelaar [geboortejaren 1852-1918], 1876-1913

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.183.29
Inventaris van het archief van D.H. Havelaar [geboortejaren 1852-1918], 1876-1913

Auteur

R. Bijlsma

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1919 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 063 Havelaar
Havelaar

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1876-1913

Archiefbloknummer

C22057

Omvang

; 56 inventarisnummer(s) 1,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Havelaar, D.H. [levensjaren
, , 1852-1918]

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van D.H. Havelaar bevat onder meer stukken betreffende zijn benoemingen, bevorderingen en ontslag en zijn werkzaamheden in Suriname in verschillende functies, waaronder stukken over afwatering, de Saramaccapolder en financiële aangelegenheden, alsmede over waterstaatsactiviteiten op de Nederlandse Antillen. Het archief bevat tevens documentatie betreffende Suriname.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
David Hendrik Havelaar begon in 1876 zijn ambtelijke loopbaan als aspirant-ingenieur bij de Waterstaat en 's Lands Burgerlijke Openbare werken in Nederlandsch-Indië. In de Oost was hij bij deze diensttak werkzaam tot 1892. Het volgend jaar werd Havelaar belast met een onderzoek in Suriname naar de wenselijkheid van normalisatie van het Saramacca-kanaal. Deze zending had ten gevolge, dat hij in 1896 benoemd werd tot waarnemend chef van het Bouwdepartement in Suriname. Sedert 1899 maakte Havelaar in deze kolonie deel uit van de Raad van Bestuur, achtereenvolgens als buitengewoon lid, lid en ondervoorzitter; in de laatste kwaliteit trad hij in 1905 gedurende enkele maanden op als waarnemend Gouverneur.
In 1906 verliet Havelaar Suriname en verkreeg met ingang van 1907 ontslag uit 's Lands dienst, in de rang van hoofdingenieur 1ste klasse bij de Waterstaat en 's Lands Burgerlijke Openbare werken in Nederlandsch-Indië. Hij vestigde zich in zijn geboortestad Rotterdam, waar hij nog vele jaren als wethouder voor de gemeentebedrijven zitting zou hebben in het college van B. en W.
Havelaar overleed te Rotterdam op 22 September 1918.
Nadere bijzonderheden over zijn levensloop zijn te vinden in de levensschets van de hand van Th. P. Löhnis in Rotterdamsch Jaarboekje 2de reeks, 7de Jaargang 1919.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De hier beschreven papieren waren door Havelaar als een afzonderlijke collectie bewaard. Daarin waren samengebracht bescheiden betreffende zijn werkzaamheid in Oost- en West-Indië en vervolgens de stukken over West-Indische aangelegenheden, na zijn ontslagname in verschillende hoedanigheden verzameld. Van de papieren, betrekking hebbende op zijn ambtelijke werkzaamheid, komt een lijst voor onder de stukken in no. 14 van deze inventaris; de lijst werd door hem opgemaakt in verband met zijn ontslag, ter voldoening aan de bepaling van Indisch Staatsblad 1854, no. 18, art. 4; bij schrijven van de minister van Koloniën van 19 Februari 1908 verkreeg Havelaar toestemming de stukken onder zich te houden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 063 Havelaar, nummer toegang 2.21.183.29, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Havelaar, 2.21.183.29, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar