Terug naar zoekresultaten

2.21.205.10 Inventaris van het archief van M. Bokhorst [levensjaren 1900-1982], (1791) 1919-1975

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.205.10
Inventaris van het archief van M. Bokhorst [levensjaren 1900-1982], (1791) 1919-1975

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1989 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 532 M. Bokhorst
Bokhorst

Periodisering

archiefvorming: 1919-1975
oudste stuk - jongste stuk: 1791-1975

Archiefbloknummer

C24479

Omvang

; 48 inventarisnummer(s) 1,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Matthijs Bokhorst (1900-1982)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Matthijs Bokhorst (1900-1982) was o.a. hoogleraar in de Nederlandse cultuurgeschiedenis aan de universiteit in Pretoria. In de oorlog verzorgde hij Zuidafrikaanse radioprogramma's voor de BBC. In 1944 werd hij uitgezonden als verbindingsman der Canadese troepen in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren. Het archief bevat o.a. manuscripten, stukken betreffende zijn verblijf in Londen, zijn diensverband als officier, en betreffende zijn werkzaamheden als secretaris van de Commissie inzake territoriale maatregelen van de studiegroep voor Reconstructieproblemen en zijn voorstellen tot annexatie van Duitse gebieden als schadeloosstelling.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Mathijs Bokhorst (1900-1982) werd na zijn promotie in 1930 benoemd tot hoogleraar in de Nederlandse cultuurgeschiedenis aan de universiteit in Pretoria, een leerstoel die in 1929 was opgericht. Vanaf 1934 was hij bovendien voorzitter van het Nederlands Cultuurhistorisch Instituut, dat hij had opgericht. In 1935 liet hij zich naturaliseren tot Zuidafrikaan.
In 1940 bood hij zijn diensten aan bij de Nederlandse regering in Londen. Tot 1942 was hij cultureel attaché in Zuid-Afrika, in dat jaar werd hij naar Londen geroepen om Radio Oranje te reorganiseren. Hij werd echter spoedig vervangen. Vervolgens was hij raadadviseur van de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, maar hij zette zijn werk voor de Inlichtingendienst voort. Zo verzorgde hij voor de Regeringsvoorlichtingsdienst de uitzendingen van de Zuidafrikaanse programma's van de B.B.C. en Radio Oranje. Tevens was hij als lid van de Groupement Interallié pour l'Etude des Activités des Allemands et leurs Satellites betrokken bij de bestrijding van de propaganda der As-mogendheden.
In 1944 werd hij als majoor bij het Militair Gezag uitgezonden als verbindingsman der Canadese troepen in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren. Hij was dus nauw betrokken bij de informatie van de burgerbevolking gedurende de verwoestende gevechtshandelingen en de evacuatie tijdens de inundaties. Na de bevrijding was hij commandant voor het Militair Gezag in Noord-Holland. In februari 1946 werd hij van deze functie ontheven en keerde hij naar Zuid-Afrika terug om zijn functie als hoogleraar in Pretoria te hervatten.
In 1951 ging hij met emeritaat. Hij werd hoofdredacteur van De Nederlandse Post in Kaapstad en oriënteerde zich op het terrein van de kunst. In 1956 werd hij directeur van het Michaëlis Kunstmuseum van oude Nederlandse kunst in Kaapstad, van 1962 tot 1975 was hij directeur van het Zuidafrikaanse Nationale Kunstmuseum.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De hier beschreven stukken werden aangetroffen in de bibliotheek van Bokhorst, die na zijn dood door de Koninklijke Bibliotheek in Nederland werd aangekocht en uit Zuid-Afrika werd overgebracht.
De hier beschreven stukken werden in 1988 door de Koninklijke Bibliotheek aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 532 M. Bokhorst, nummer toegang 2.21.205.10, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Bokhorst, 2.21.205.10, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
4.MBF Archief van M. Bokhorst, kaarten.
Verwante archieven
Bokhorst liet het archief dat betrekking had op zijn werkzaamheden bij het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in Londen achter. Het archief van dit ministerie werd in 1969 door F.G.A. van Abeelen geïnventariseerd; de stukken van Bokhorst werden als een apart bestanddeel opgevoerd. In 1983 werd dit archief door het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief overgedragen.