Terug naar zoekresultaten

2.21.281.27 Inventaris van het archief van A. Hoogerwerf [levensjaren 1906-1977], 1900-1974

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.281.27
Inventaris van het archief van A. Hoogerwerf [levensjaren 1906-1977], 1900-1974

Auteur

E. Pelzers

Versie

Editie 2015, met aanvulling

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 579 A. Hoogerwerf
Hoogerwerf, A.

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1900-1974

Archiefbloknummer

C26191

Omvang

; 74 inventarisnummer(s) 4,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het, daarnaast een groot aantal stukken in
Nederlands
Bahasa Indonesia

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Andries Hoogerwerf (1906-1977)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Andries Hoogerwerf (1906-1977) werkte als natuurbeschermingsambtenaar in Nederlands-Indië. Het oeuvre van Hoogerwerf is omvangrijk. Het gaat onder meer over reptielen, vogels, zoogdieren en natuurbescherming in Indonesië (met name over het natuurmonument Udjung Kulon en de Javaanse neushoorn) en vogels van de Nederlandse Antillen. Het archief bevat o.a. artikelen, rapporten, foto's en kaarten betreffende natuurbescherming; correspondentie met vrienden en familieleden; en stukken betreffende zijn ambtelijke carrière.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Andries Hoogerwerf (29 augustus 1906 - 5 februari 1977) werd geboren in Vlaardingen ( J.H. Westermann & A.C. van Bruggen, In memoriam Andries Hoogerwerf 1906-1977, Lutra 1977, no. 19, 66-67. J.H. Westermann & K.H. Voous, In memoriam Andries Hoogerwerf 1906-1977, Limosa 50 (1977), 155-158. ) ( [F.W.R.], Andries Hoogerwerf overleden, Vereniging 'International Kontakten' tweemaandelijks orgaan 8 (1977-1), 2. ) . In 1931 werd hij als preparateur aangesteld bij het Zoölogisch Museum van 's-Lands Plantentuin te Buitenzorg in Nederlands-Indië. In 1937 volgde zijn aanstelling als natuurbeschermingsambtenaar, ondergeschikt aan de directeur van 's-Lands Plantentuin. Tijdens de Japanse bezetting kon hij zijn werk lang voortzetten. Tijdens de jaren 1948-1950 bevond Hoogerwerf zich wegens ziekteverlof in Nederland. Hij keerde in 1950, na de souvereiniteitsoverdracht, terug naar Indonesië. Van 1947 tot 1957 was hij hoofd van de Afdeling voor Jacht- en Natuurbeschermingszaken van de Plantentuin (Kepala Bagian Perlindungan Alam dan Pemburuan, Kebun Raya, Indonesia). Hoogerwerf werd in 1957, samen met andere Nederlanders, gedwongen Indonesië te verlaten. Tussen 1959 en 1963 was hij wetenschappelijk hoofdambtenaar bij het Agrarisch Proefstation te Monokwari op Nederlands-Nieuw-Guinea.
Hoogerwerf heeft een actieve rol gespeeld in de Nederlands-Indische Vereniging tot Natuurbescherming, waarvan hij in 1934 bestuurslid en waarnemend secretaris-penningmeester en in 1935 tweede secretaris werd. Na zijn definitieve terugkeer in Nederland in 1963 is Hoogerwerf nog terug geweest in Indonesië, onder meer voor de Nederlandse Commissie voor Internationale Natuurbescherming.
Het oeuvre van Hoogerwerf is omvangrijk. Het gaat onder meer over reptielen, vogels, zoogdieren en natuurbescherming in Indonesië en vogels van de Nederlandse Antillen. 240 van zijn publicaties over Indonesië staan vermeld in Bibliografi A. Hoogerwerf, uitgegeven door Departemen Pertanian Lembaga Perpustakaan Biologi dan Pertanian ( Mimi D. Aman, Bibliografi A. Hoogerwerf, seri Bibliografi van de Bibliotheca Bogoriensis (1974), no. 27. Een exempaar hiervan bevindt zich in het archief van de Nederlandse Commissie voor Internationale Natuurbescherming, inv. nr. 460 (Gemeentearchief Amsterdam). ) . Zijn hart had hij vooral verpand aan het Udjung Kulon reservaat en de neushoorn op Java. Hoogerwerfs magnum opus, Udjung Kulon, the land of the last Javan Rhinoceros, werd in 1970 te Leiden uitgegeven.
Geschiedenis van het archiefbeheer
A. Hoogerwerf liet in 1977 een deel van zijn boekerij en duplicaat-bescheiden, hoofdzakelijk betrekking hebbend op natuurbescherming en jacht in Nederlands-Indië (Indonesië), na aan de Nederlandse Commissie voor Internationale Natuurbescherming. Hij droeg zijn nabestaanden op om een belangrijk deel van zijn correspondentie te vernietigen ( Gemeentearchief Amsterdam, archief Nederlandse Commissie voor Internationale Natuurbescherming, inv. nr. 460. ) .
De archivalia en documentatie die in het bezit kwamen van de Nederlandse Commissie werden opgeslagen in het Zoölogisch Museum te Amsterdam.
In 1993 schonk de Nederlandse Commissie voor Internationale Natuurbescherming (NCIN) de in haar bezit zijnde bescheiden van Hoogerwerf aan het Algemeen Rijksarchief in Den Haag.
In 1996 volgde er vanuit het NCIN een aanvulling op het archief van ca. 0,5 m1.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Selectie en vernietiging
Er werd tijdens de bewerking maken ca. 0, 30 cm. vernietigd.
Verantwoording van de bewerking
De archivalia en documentatie van Hoogerwerf werden in 1994 beschreven in een plaatsingslijst. Hoogerwerf had zijn bescheiden vrij willekeurig in bundels bijelkaar gebracht. Op de omslagen van veel bundels stond vermeld: Jacht en natuurbescherming diversen en de datum waarop Hoogerwerf de bescheiden had gebruikt of nagezien (veelal de jaren vijftig). Sommige bundels hadden betrekking op een object, bijvoorbeeld de natuurreservaten. De indruk ontstond dat Hoogerwerf de bundels vormde bij het schrijven van artikelen en andere publicaties. De archivalia en documentatie zijn om praktische redenen in de plaatsingslijst niet van elkaar gescheiden. De aanwezigheid van stukken van vóór 1931, het jaar waarin Hoogerwerf in Nederlands-Indië ging werken, wordt verklaard uit:
  • het feit dat de afschriften zijn gedateerd naar de in de stukken aangegeven datering;
  • het feit dat Hoogerwerf stukken van zijn voorgangers meenam naar Nederland.
Bij de aanvulling van 1996 werden de archiefstukken op dezelfde manier in bundels aangetroffen zoals hierboven beschreven. Ook hier is voornamelijk de oorspronkelijke ‘ordening’ aangehouden; de bundels per onderwerp zijn grotendeels bij elkaar gehouden. De aanvulling is als rubriek B in de inventaris opgenomen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 579 A. Hoogerwerf, nummer toegang 2.21.281.27, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hoogerwerf, A., 2.21.281.27, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Het archief van de Nederlandse Commissie voor Internationale Natuurbescherming en de Stichting voor Internationale Natuurbescherming (Van Tienhoven Stichting), aanwezig in het Gemeentearchief van Amsterdam, bevat een aantal bundels correspondentie met A. Hoogerwerf. Deze briefwisselingen werden gevoerd tijdens Hoogerwerfs leven in Nederlands-Indië en Indonesië.
De Nederlandse Commissie voor Internationale Natuurbescherming nam na de dood van Hoogerwerf een deel van zijn Indonesiëboekerij over. De bibliotheek van de commissie (Van Tienhoven Bibliotheek) bevindt zich in het Instituut voor Taxonomische Zoölogie (Artisbibliotheek) te Amsterdam.