Terug naar zoekresultaten

2.05.284 Inventaris van het archief van de Nederlandse Vertegenwoordiger voor ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo, 1965-1981

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.05.284
Inventaris van het archief van de Nederlandse Vertegenwoordiger voor ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo, 1965-1981

Auteur

CAS 1201

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Nederlandse Vertegenwoordiger voor Ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo
Vert. Ontwikkelingshulp Suriname

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1965-1981

Archiefbloknummer

Z205

Omvang

; 581 inventarisnummer(s) 20,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

De Nederlandse vertegenwoordiger voor ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo, , 1965-1981

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Nederlandse vertegenwoordiger voor ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo heeft betrekking op de ontwikkelingshulp aan Suriname over de periode 1968-1976 die zijn uitwerking vond in een tweetal vijfjarenplannen. In dit archief zijn van het eerste vijfjarenplan (1967-1971) de documenten betreffende projecten van sociaal, economisch en opvoedkundige aard en de projecten van de Stichting voor Culturele Samenwerking met Suriname en de Nederlandse Antillen opgenomen. De projecten financierden en ondersteunden onder meer gemeenschapscentra, medische instellingen, scholen en internaten, bejaarden- en kindertehuizen en de vakbeweging, evenals de restauratie van Fort Zeelandia, de universiteitsbibliotheek en het Medisch Wetenschappelijk Instituut, alle drie te Paramaribo. Het archief van het tweede vijfjarenplan (1972-1976) bevat, naast accountantsrapporten en financiële overzichten, allerlei documenten over de uitgevoerde en geplande projecten op het terrein van land-, bosbouw en visserij, industrie, kartering, transport en infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg, volkshuisvesting en diverse grotere bouwprojecten.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
In deze inventaris zijn de archiefbescheiden opgenomen van de Nederlandse vertegenwoordiger voor ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo over de periode 1965 - 1981.
Hieronder volgt een beschrijving over de Nederlandse vertegenwoordiging voor ontwikkelingshulp aan Suriname. Deze is letterlijk overgenomen uit hoofdstuk van 5 van het institutioneel onderzoek naar het beleidsterrein 'Staatkundige verhoudingen en samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk der Nederlanden', 1954 - 1995, PIVOT-rapport nummer 29, 's-Gravenhage, 1996.
Geschiedenis van de vertegenwoordiging voor ontwikkelingshulp aan Suriname
Midden jaren vijftig maakte Nederland een begin met het verstrekken van hulp en bijstand aan de andere Rijksdelen. Het Nederlands beleid was er op gericht de andere twee landen van het Koninkrijk te sturen in de richting van economische onafhankelijkheid. Voor Suriname resulteerde dat in eerste instantie in het Tienjarenplan. De algemene doeleinden die werden beoogd in dit plan waren: vergroting van het nationale product, verbetering van het welzijn van de bevolking en een meer gelijkmatige inkomensverdeling. Meer specifiek was het Tienjarenplan gericht op verbetering en uitbreiding van de infrastructuur van Suriname en op verhoging van de agrarische productiviteit en industriële opbouw. Ter ondersteuning van de beide betrokken Nederlandse ministers, de minister van Zaken Overzee en de minister van Financiën, werd de Interdepartementale Commissie voor het Tienjarenplan op 12 november 1954 ingesteld. Deze commissie had als doel de ministers te adviseren omtrent de deelname in de financiering van de door Suriname voortgebrachte ontwikkelingsplannen en projecten.
De Nederlandse regering besloot deel te nemen aan de financiering van dit Tienjarenplan en regelde dit in 1955 in een eerste machtigingswet. Met deze wet werden bedragen beschikbaar gesteld, deels bestaande uit leningen, deels in de vorm van schenkingen (bijdragen à fonds perdu). Eveneens werd in deze machtigingswet de instelling van de Nederlandse Missie van Deskundigen voor het Tienjarenplan voor Suriname geregeld . De Nederlandse Missie van Deskundigen voor het Tienjarenplan voor Suriname werd vanaf 1966 de vertegenwoordiging van Nederland voor ontwikkelingshulp aan Suriname (VNOS) genoemd. De VNOS adviseerde de Nederlandse regering over de jaarlijks opgestelde werkplannen en hield toezicht op de nakoming van de voor Nederlandse financiële deelneming gestelde voorwaarden.
In 1960 bleek dat dit Tienjarenplan niet voldoende was om alle projecten te kunnen financieren die nodig waren voor de Surinaamse ontwikkeling naar economische onafhankelijkheid. Daarom werd in opdracht van de Surinaamse regering het Aanvullend Opbouwplan ontwikkeld. Op basis van dit plan stelde Nederland een nieuw bedrag beschikbaar, dat in 1963 werd vastgesteld in de tweede machtigingswet voor Suriname. Met het Aanvullend Opbouwplan kreeg het eerste meerjarenplan een uitloop tot 1967. Zowel het bedrag beschikbaar voor het Tienjarenplan als dat voor het Aanvullend Opbouwplan werd in 1965 nog éénmaal aangevuld (derde machtigingswet).
In diezelfde periode gingen besprekingen over een nieuw Nationaal Ontwikkelingsplan Suriname van start tussen de Nederlandse en de Surinaamse regering, dat zou worden uitgewerkt in elkaar opvolgende vijfjarenplannen. Dit Nationaal Ontwikkelingsplan was in mei 1965 gemaakt door het Surinaamse Planbureau en kreeg onder meer als doelstellingen het terugdringen van de werkloosheid en een spreiding van de economische activiteiten. Het eerste plan was het in 1968 vastgestelde Vijfjarenplan Suriname voor de jaren 1967 tot en met 1971. In dit ontwikkelingsplan is voor wat Suriname betreft voor de eerste maal sprake van zogenaamde meerjarenplanprojecten. Bij een meerjarenplan worden de projecten in verschillende sectoren van de samenleving uitgevoerd volgens een duidelijk afgebakend tijdschema. Voor de uitvoering van deze projecten werden beheers- en bestuursregelen opgesteld, die ondertekend werden door de vice-minister-president en de minister-president van Suriname. Voor de jaren 1972 tot en met 1976 werd een tweede Vijfjarenplan opgezet, waarbij de beheers- en bestuursregelen uit de voorgaande periode van toepassing waren. De machtigingswet om de Nederlandse bijdrage voor de uitvoering van dit tweede Vijfjarenplan vast te stellen, is door de naderende onafhankelijkheid van Suriname nooit tot stand gekomen. De Nederlandse financiële bijstand werd voornamelijk verleend voor projectgebonden hulp. De projecten werden door de Surinaamse regering ingediend op basis van de ontwikkelingsplannen. De toetsing van de projecten gebeurde in Nederland.
In het onderzoek dat de Nationale Advies Raad voor Ontwikkelingssamenwerking begin 1975 deed naar de ontwikkelingsproblemen van Suriname werd geconcludeerd dat de uitvoering van de Surinaamse ontwikkelingsplannen teveel in de vorm werd gegoten van ad-hoc projecten, met te weinig aandacht voor een beleid op langere termijn. Het voor het grootste deel mislukken van de Surinaamse ontwikkeling werd geweten aan het feit dat de Nederlandse regering te weinig kritisch was geweest bij de beoordeling van de door Suriname opgestelde ontwikkelingsplannen en de toetsing van de doeleinden van deze plannen.
Vanaf de totstandkoming van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 kwamen de door Nederland te verstrekken ontwikkelingsgelden aan Suriname niet meer ten laste van hoofdstuk IV van de Rijksbegroting; vanaf dat moment was de minister voor Ontwikkelingssamenwerking verantwoordelijk voor de beschikbaar gestelde overheidsgelden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Voor de dossiers betreffende de seoa-projecten heeft de archiefvormer zelf een aantal dossiers vernietigd (zie voor een overzicht van de vernietigde dossiers, inventarisnummer 1). Verder is het niet bekend of er vernietiging heeft plaatsgevonden.
Er zijn geen stukken uit dit archief voor vernietiging in aanmerking gekomen. Bij aanvang bestond het archief uit 19,6 meter. Na materiele bewerking heeft het archief de omvang van totaal 22,4 meter. De archiefstukken zijn overgedragen aan het Nationaal Archief.
Verantwoording van de bewerking
Algemene toelichting
Dit archiefblok is bewerkt als uitvloeisel van het meerjarenconvenant zoals dit is afgesloten tussen het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) op 29 september 1994.
Het archiefblok omvat het archief van de Nederlandse vertegenwoordiger voor ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo. De begincesuur voor deze inventaris is het jaar 1965. De eindcesuur is gelegen in het jaar 1981. In deze toegang is echter ook een aantal archiefbescheiden opgenomen, waarvan de datering niet binnen de archiefblokperiode vallen.
Voor de schrijfwijze van buitenlandse aardrijkskundige namen is de schrijfwijze gehanteerd die de Nederlandse Taalunie heeft gepubliceerd op haar website. De Grote Bosatlas is gehanteerd als de vorige genoemde site geen uitsluitsel bood.
Materiële verzorging
Ten behoeve van de overbrenging naar het Nationaal Archief dient het archief te voldoen aan de in de Regeling duurzaamheid archiefbescheiden (2001) gestelde eisen. Concreet betekent dit dat de volgende stappen zijn uitgevoerd:
  • Alle ijzerwerk (paperclips, nietjes, hechtmechanieken e.d.) is verwijderd,
  • Foto's, lichtdrukken en andere materialen die aan sterkere chemische reacties dan goed papier onderhevig zijn, zijn voorzien van afzonderlijke fourflaps,
  • Omslagen, archiefdozen en etiketten voldoen aan de ICN-kwaliteitseis.
Ordening van het archief
Het uiteindelijke resultaat van de bewerking is een klassieke toegang op de archiefbestanden van het archief van de Nederlandse vertegenwoordiger voor ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo over de periode 1965 - 1981. De indeling van deze toegang is in zijn geheel gebaseerd op de oude indeling van de organisatie zelf. Er zijn, bij beide hoofdrubrieken, alleen een rubriek Algemeen toegevoegd om de dossierinventaris van het archief te kunnen plaatsen.
Het archief van de Nederlandse vertegenwoordiger voor ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo is onderverdeeld in twee archiefblokken, de projecten van sociaal, economische en opvoedkundige aard (seoa) en de projecten van de Stichting voor Culturele Samenwerking met Suriname (Sticusa) en de Nederlandse Antillen en het Tweede Vijfjarenplan. Binnen het archiefblok seoa en Sticusa is het archief primair geordend op seoa en Sticusa en secundair op project. Het andere archiefblok, het Tweede Vijfjarenplan, bestaat uit diverse subrubrieken welke zijn ingedeeld naar onderwerpen die van belang zijn voor de economische ontwikkeling van een gebied, zoals de landbouw en industrie, infrastructuur en verbindingen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Nederlandse Vertegenwoordiger voor Ontwikkelingshulp aan Suriname te Paramaribo, nummer toegang 2.05.284, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Vert. Ontwikkelingshulp Suriname, 2.05.284, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Bijlagen

Archiefbestanddelen