Terug naar zoekresultaten

2.21.183.10 Inventaris van het archief van M. Boon, 1945-1964

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.183.10
Inventaris van het archief van M. Boon, 1945-1964

Auteur

D.J. Kortlang

Versie

24-01-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2005 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 304 M. Boon [levensjaren 1904-1966]
Boon, M.

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1964

Archiefbloknummer

C24524

Omvang

; 69 inventarisnummer(s) 0,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Boon, M.
Brouwer, M.
Bylandt, W.F.L. graaf van
Kleffens, E.N. van
Kruls, H.J.
Lion Cachet, C.
Pinke, A.S.
Posthuma, S.
Sassen, E.M.J.A.
Schaik, J.R.H. van

Samenvatting van de inhoud van het archief

Deze collectie bestaat voor een gedeelte uit door M. Boon verzamelde stukken van diverse herkomst tijdens zijn werkzaamheden bij de Rijkscommissie voor Vaderlandse Geschiedenis als honorair adviseur bestaande uit het verzamelen van gegevens over de geschiedenis van Nederlands-Indië (Indonesië) over 1945-1949.
Het andere gedeelte bevat stukken ontvangen als bestuursambtenaar, voornamelijk tijdens zijn werkzaamheden op Bali en Lombok, deels afkomstig uit het residentiearchief

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Dr. Marinus Boon is geboren te Den Helder op 28 februari 1904, als zoon van Frederik Boon en Cornelia van Weygaard. Hij huwt Cornelia Teerink (geb. te Den Helder 16 februari 1905)
Op 3 januari vertrekt hij als administratief ambtenaar BB. bestemd voor de residentie Kediri naar Indië. In 1926 wordt hij benoemd tot controleur. In juli 1928 wordt hij overgeplaatst naar de Algemene Bestuursdienst Oost-Java. Na een kort verblijf als controleur in het gouvernement Oostkust van Sumatra, en een verlofperiode in Nederland wordt hij bij terugkomst 1930 geplaatst in de residentie Bali en Lombok. In 1938 gaat hij opnieuw voor verlof terug naar Nederland.
Hij keert blijkbaar niet in 1939 terug want in juli 1940 wordt hij als Indische gijzelaar geïnterneerd en verblijft hij achtereenvolgens in het concentratiekamp Buchenwald, vanaf september 1941 in het Brabantse plaatsje Haaren, vanaf mei 1942 in het klein-seminarie 'Beekvliet' te Sint-Michielsgestel, vanaf oktober 1942 in het internaat 'De Ruwenberg'. In september 1944 worden de gijzelaars bevrijd.
Direct na de oorlog neemt hij het initiatief tot oprichting van een kantoor Indische Zaken bij het Militair Gezag, voornamelijk voor het werven van oorlogsvrijwilligers. Dit kantoor is daadwerkelijk, als onderdeel van sectie XV van het Provinciaal Militair Gezag, te Utrecht geopend, met Boon als hoofd.
Op 9 augustus 1945 wordt Boon weer in actieve Indische dienst opgeroepen. Bij besluit van de luitenant-gouverneur-generaal wordt hij bevorderd tot reserve-majoor voor speciale dienten verbonden aan het NICA. Hij is dan kort tijdelijk assistent-resident te Makassar om dan bij Indisch Besluit van 23 september 1946 nr. 9 te worden belast met de waarneming van het ambt van resident van Bali en Lombok
In maart 1949 wordt hij overgeplaatst naar de functie van commissaris negara van Menado (onder de staat Oost-Indonesië). Hij wordt bij het instorten van de federatie Grote Oost gearresteerd en korte tijd gevangen gehouden. Hij repatrieert begin 1950 naar Nederland
Geschiedenis van het archiefbeheer
Deze collectie bestaat voor een gedeelte uit door M. Boon verzamelde stukken van diverse herkomst tijdens zijn werkzaamheden bij de Rijkscommissie voor Vaderlandse Geschiedenis als honorair adviseur bestaande uit het verzamelen van gegevens over de geschiedenis van Nederlands-Indië (Indonesië) over 1945-1949.
Het andere gedeelte bevat stukken ontvangen als bestuursambtenaar, voornamelijk tijdens zijn werkzaamheden op Bali en Lombok, deels afkomstig uit het residentiearchief
Het archief is door het Instituut van Nederlandse Geschiedenis, na afsluiting van de publicatie "Nederlands-Indonesische Betrekkingen", aan het Nationaal Archief overgedragen.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 304 M. Boon [levensjaren 1904-1966], nummer toegang 2.21.183.10, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Boon, M., 2.21.183.10, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar