Terug naar zoekresultaten

3.01.16 Inventaris van het archief van Adriaan Pauw, 1651-1653

Het archief van raadpensionaris Pauw bevat een missive over het zenden van een extraordinaris ambassade naar Groot-Brittannië en een rapport van de Staten van Holland en West-Friesland over het verkiezen van een kapitein- en admiraal-generaal voor Holland.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

3.01.16
Inventaris van het archief van Adriaan Pauw, 1651-1653

Auteur

W.E. Meiboom

Versie

09-10-2020

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1981 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Adriaan Pauw
Raadpensionaris Pauw

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1651-1653

Archiefbloknummer

3538

Omvang

; 2 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte teksten. De Nederlandstalige stukken van vóór ca. 1700 zijn geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Adriaan Pauw Raadpensionaris

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van raadpensionaris Pauw bevat een missive over het zenden van een extraordinaris ambassade naar Groot-Brittannië en een rapport van de Staten van Holland en West-Friesland over het verkiezen van een kapitein- en admiraal-generaal voor Holland.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Adriaan Pauw volgde zijn vader Reinier op als pensionaris van Amsterdam van 1611 tot 1627. In 1631 werd hij als raadpensionaris van Holland aangewezen. In 1636 werd hij opgevolgd door zijn voorganger Jacob Cats.
Pauw stond daarna weliswaar niet formeel maar wel in de praktijk aan het hoofd van de Nederlandse delegatie die van 1646 tot 1648 in Munster onderhandelde over het einde van de Tachtigjarige Oorlog. In 1651 werd hij opnieuw raadpensionaris. In 1653 overleed hij.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het gedeelte van het archief van Adriaan Pauw wat door de Staten van Holland als overheidspapieren werden aangemerkt, is na zijn overlijden door een commissie bestaande uit Johan de Witt, de burgemeesters Berckel en Olgertsz. en de secretaris Herbert van Beaumont uit de Staten van Holland op 25 februari uit zijn sterfhuis gehaald.
In inventaris Cassa (1793) p. 99 staat nog vermeld:
"Van de 5 koffers die tot meer ruimte op de charterkamer op de bovenverdieping bij het magazijn geplaatst zijn:
A en B twee koffers gekomen uit het sterfhuis van den Heer van Heemstede 28 oktober 1653 en in pakjes van no 1 tot 180 bevonden al zulke papieren die gem: Heer in zijne qualiteit hadden geconcerneerd en het land betroffen dog welker detail men om de verscheidenheid en ondienst hier begreepen heeft te kunnen menageeren. Helaas is hiervan tot op heden niets meer teruggevonden.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Adriaan Pauw, nummer toegang 3.01.16, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Raadpensionaris Pauw, 3.01.16, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Waarschijnlijk bevindt een deel van de stukken van het archief van Adriaan Pauw wat door de Staten van Holland als overheidspapieren werden aangemerkt zich in het archief van zijn opvolger Johan de Witt (3.01.17 - Johan de Witt, Raadpensionaris van Holland, 1653-1672).
Verder zijn papieren van Adriaan Reiniersz. Pauw overgeleverd via het familie archief Pauw van Wieldrecht (3.20.43 - Inventaris van de Verzameling Familiepapieren Pauw van Wieldrecht), inv.nr. 56-80. Hierin bevinden zich o.a. stukken van hem in zijn functie als pensionaris van Amsterdam (inv.nr. 56-56), extraordinaris ambassadeur in Frankrijk (inv.nr. 60, 61) en als leider van de Vredesonderhandelingen in Munster (inv.nr. 64-69).

Archiefbestanddelen