Terug naar zoekresultaten

2.19.242 Inventaris van het archief van de Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogsslachtoffers en aanverwante doeleinden (SFMO), 1970-2007

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.242
Inventaris van het archief van de Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogsslachtoffers en aanverwante doeleinden (SFMO), 1970-2007

Auteur

AllBidigit

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2013

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (SFMO)
St. Fondsenwerving Miitaire Oorlogsslachtoffers

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1970-2007

Archiefbloknummer

I121

Omvang

; 395 inventarisnummer(s) 20,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het archief is geheel in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogsslachtoffers en aanverwante doeleinden (SFMO)

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogsslachtoffers en aanverwante doeleinden. was mede opgericht dd 25 mei 1970 door de vereniging BNMO en The Netherlands Commitee of the World Verterans Foundation met als doel het aandeel uit de opbrengsten van de Giroloterij (ca. 13 %) verdelen onder veteranenorganisaties.Voornaamste begunstigde is de BNMO (ca. 90%).
Het algemene gedeelte van het archief bestaat hoofdzakelijk uit vergaderstukken van de Raad van Bestuur, jaarverslagen en correspondentiereeksen van ingekomen brieven en minuten van uitgaande stukken. In het gedeelte van het archief dat gaat over bijzondere onderwerpen zijn de stukken rondom het vermogensbeheer interessant te noemen. In het archief zijn ook stukken opgenomen van de Algemene Loterij Nederland (ALN) en de Stichting Uitvoeringsorgaan Financiële Acties (SUFA) vanwege het feit dat SUFA de BankGiroLoterij organiseert en de netto-opbrengst afdraagt aan de ALN dan wel verdeelt de gelden overeenkomstig haar financieel reglement.
De doelstellingen van de SFMO zijn terug te vinden in de archiefstukken en wel onder de hoofdstukken: nazorg veteranen, herdenken, projecten oorlogs- en verzetsmusea, educatie en internationale rechtsorde.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
SFMO staat voor Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogsslachtoffers en aanverwante doeleinden. Mede opgericht dd. 25 mei 1970 door de Vereniging BNMO en The Netherlands Commitee of the World Verterans Foundation met als doel het aandeel uit de opbrengsten van de Giroloterij (ca. 13 %) te verdelen onder veteranenorganisaties.
De SFMO bevordert de belangen van instellingen die zich in Nederland bezig houden met de zorg voor en verzorging van militaire oorlogs- en dienstslachtoffers en hun nabestaanden. Tot voornoemde instellingen wordt in de eerste plaats gerekend de BNMO (ca. 90%). De SFMO verstrekt ook subsidies voor; herdenkingen, herdenkingsmonumenten en oorlogs- en verzetsmusea. De SFMO verstrekt steun aan instellingen, niet aan individuen. De SFMO heeft het CBF-Keur verkregen met ingang van september 2004.
Sinds het voorjaar van 2007 opereert de SFMO onder de naam V-fonds.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Rondom het archiefbeheer is niets terug te vinden in het geïnventariseerde archief. Eind 2011 heeft de SFMO opdracht gegeven om haar archieven te inventariseren en daarna over te dragen aan het Nationaal Archief.
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het algemene gedeelte van het archief bestaat hoofdzakelijk uit vergaderstukken van de Raad van Bestuur, jaarverslagen en correspondentiereeksen van ingekomen brieven en minuten van uitgaande stukken.
In het gedeelte van het archief dat gaat over bijzondere onderwerpen zijn de stukken rondom het vermogensbeheer interessant te noemen. In dit deel komen veel omslagen betreffende de geschillen tussen oud-bestuursleden enerzijds en de BNMO en SFMO anderzijds over het beheer van het kapitaal van de SFMO
In het archief zijn ook stukken opgenomen van de Algemene Loterij Nederland (ALN) en de Stichting Uitvoeringsorgaan Financiële Acties (SUFA) vanwege het feit dat SUFA de BankGiroLoterij organiseert en de netto-opbrengst afdraagt aan de ALN dan wel verdeelt de gelden overeenkomstig haar financieel reglement.
De inkomsten van de SFMO komen voor het grootste deel voort uit de opbrengsten van de loterijen en uit beleggingen. Van de beleggingen is niets aangetroffen in de archiefstukken die ter inventarisatie zijn aangeboden.
De uitvoering van de doelstellingen van de SFMO zijn terug te vinden in de hoofdstukken over nazorg veteranen, herdenken, projecten oorlogs- en verzetsmusea, educatie en internationale rechtsorde.
Selectie en vernietiging
Als criterium voor de selectie van te bewaren en / of vernietigen van archiefbescheiden is de gemeentelijke selectielijst. Archiefbescheiden van besluitvormende vergaderingen, beleid, verantwoordingen van het handelen en stukken welke mogelijk van historisch belang kunnen zijn, zijn bewaard gebleven. Omdat de SFMO als een van de belangrijkste werkzaamheden had het verstrekken van subsidies aan diverse goede doelen waren hierover zeer veel stukken aanwezig. De eerste en laatste subsidie, incidentele, waarderingssubsidie e.d. zijn bewaard gebleven en de overige zijn met toestemming van de opdrachtgever vernietigd. Voor zover bekend heeft nimmer eerdere vernietiging plaatsgevonden.
Verantwoording van de bewerking
Tijdens de inventarisatie heeft de structuur van de SFMO, de taken en samenwerking met andere organisaties als basis gediend voor de indeling in categorieën en de beschrijvingen daarbinnen. Tijdens de bewerking zijn er ontzettend veel dubbele, concepten e.d. aangetroffen. Deze bescheiden zijn apart gezet in een grote serie en vernietigd zonder deze op categorie afzonderlijk te verantwoorden, na toestemming door de opdrachtgever.
De beschrijvingen van de dossiers zijn aangemaakt in een geautomatiseerd databaseprogramma.
Door middel van het databaseprogramma is er structuur gebracht in de omschrijvingen en is er in latere fase een export gemaakt naar Microsoft-Word, met als doel om de inventaris te kunnen presenteren zonder verdere hulpmiddelen.
De inventaris bestaat uit beschrijvingen, in een logische volgorde geplaatst en voorzien van een code, een hoofdstuk aanduiding, een omschrijving en de looptijd. Soms is er een n(ota) b(ene) veld gebruikt om wat verdere gegevens in te vermelden.
Bij het beschrijven is het onderwerp of de zaak aangeduid; centraal daarbij staat/staan de terzake verrichte handeling(en). Uitgangspunt moet zijn dat de gebruiker uit de beschrijving moet kunnen afleiden wat er mogelijk wel of niet in een omslag zit. Dit uiteraard aan de hand van concrete, kernachtige aanduidingen.
Het aantal beschrijvingen binnen de hoofdrubrieken is zoveel mogelijk evenwichtig verdeeld. Binnen de (sub)rubrieken zijn de beschrijvingen chronologisch geordend. Daar waar sprake is van een logisch verband tussen meerdere beschrijvingen of series wordt echter het principe van chronologie doorbroken. Wij hebben gemeend dat het gebruikersgemak hier diende te prevaleren. De jaartallen verwijzen naar de looptijd van de in de omslagen aan te treffen stukken (het oudste en het jongste stuk). Het kan dus voorkomen dat looptijden buiten het tijdblok vallen, deze dienen wel bij de stukken te horen
Alle archiefbescheiden zijn ontdaan van ijzerwerk en andere onrechtmatigheden. Er is geen vorm van schimmel of andere onrechtmatigheden aangetroffen. Alle mappen zijn verpakt in zuurvrije archiefdozen.
Ordening van het archief
Het archief is geordend van stukken van algemene aard en stukken van bijzondere onderwerpen. De stukken van algemene aard zijn voornamelijk de vergaderstukken van besturen, correspondentie, jaarverslagen en de stukken van bijzondere onderwerpen zijn de stukken over de organisatie, huisvesting, financiën, personeel en de taakuitoefening. Bij de taakuitoefening is in de ordening onderscheid gemaakt naar de doelstellingen van de SFMO, te weten: nazorg veteranen, herdenken, projecten oorlogs- en verzetsmusea, educatie en internationale rechtsorde.
Binnen de categorieën is in principe het uitgangspunt van de chronologie gehanteerd, met uitzondering van die onderdelen waarbij dan de overzichtelijkheid in het gedrang zou komen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (SFMO), nummer toegang 2.19.242, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, St. Fondsenwerving Miitaire Oorlogsslachtoffers, 2.19.242, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
De SFMO heeft een sterke band met de BNMO. Veel archiefbescheiden zijn dan ook in beide archieven terug te vinden. Het over en weer raadplegen van beide archieven kan zaken zeker verhelderen