Terug naar zoekresultaten

2.21.276 Inventaris van het archief van mr. M.P.L. Steenberghe [levensjaren 1899-1972], 1934-1961

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.276
Inventaris van het archief van mr. M.P.L. Steenberghe [levensjaren 1899-1972], 1934-1961

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1990 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 551 M.P.L. Steenberghe
Steenberghe

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1934-1961

Archiefbloknummer

C22516

Omvang

; 65 inventarisnummer(s) 0,35 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands. Een klein gedeelte is gesteld in het Engels.

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

mr. M.P.L. Steenberghe, 1899-1972

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van mr. M.P.L. Steenberghe (1899-1972), lid van de RKSP, bevat stukken betreffende de interne organisatie van het Ministerie van Economische Zaken en stukken betreffende zijn ontslagaanvraag als Minister van Economische Zaken, stukken betreffende het voorstel tot overplaatsing van de zetel van de Nederlandse regering naar Nederlands-Indië, stukken betreffende de voedselvoorziening in Nederland na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en krantenartikelen en spotprenten over de groep Steenberghe.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Inleiding
Maximilien Paul Léon Steenberghe werd op 2 mei 1899 in Leiden geboren. Hij werd als katholiek en lid van de Rooms-Katholieke Staatspartij minister van Economische Zaken in het derde kabinet-Colijn, maar verschilde met de minister-president van mening inzake het monetaire beleid. Toen Colijn na de devaluatie van de Belgische frank vasthield aan de "gouden standaard", trad hij af. Nadat Colijn in 1936 de gouden standaard had laten vallen, werd hij bij de volgende kabinetsformatie in 1937 aangezocht als minister van Handel, Nijverheid en Scheepvaart. Deze post behield hij tot 1941, een korte periode uitgezonderd. Op 25 juni 1939 traden namelijk alle leden van de R.K.S.P. uit het kabinet; Colijn vormde daarna een minderheidsregering zonder katholieken, die bij de eerste vergadering van de Staten-Generaal werd weggestemd. Steenberghe was vervolgens nauw betrokken bij de formatie van het nationale kabinet-De Geer, waarvoor hij het economische beleid dicteerde.
Na de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 week de Nederlandse regering uit naar Londen. Steenberghe was nauw betrokken bij de organisatie van de koopvaardij en bevoorrading van Nederland na een eventuele bevrijding. Op 20 november trad hij, samen met Ch.I.J.M. Welter af, omdat hij van mening verschilde met de toenmalige minister-president Gerbrandy over de wijze waarop de belangen van Nederlanders tegenover de Britse regering dienden te worden behartigd. In maart 1942 werd hij uitgezonden naar New York, waar hij als voorzitter van een door hemzelf op te richten Nederlandse Economische Financiële en Scheepvaartmissie de bevoorradingsactiviteiten voorzette, die hij indertijd als minister had gepland. Het bureau bleef tot maart 1946 in werking.
Na zijn terugkeer in Nederland was Steenberghe betrokken bij verschillende internationale missies; de belangrijkste waren op Duitsland gericht.
In 1951 was Steenberghe betrokken bij een kabinetsformatie, die noodzakelijk werd na het aftreden van de V.V.D.-minister van Buitenlandse Zaken,D.U. Stikker; zijn poging om de brede basis van het eerste kabinet-Drees te herstellen mislukte. Hij verzette zich - als ex-voorzitter van een werkgeversvereniging - tegen de `Rooms-rode' coalitie na het terugtrekken van de V.V.D. uit het kabinet, en begon binnen de K.V.P. een oppositielobby. Toen hierop in 1952 een verkiezingsnederlaag volgde, trok hij zich terug uit de politiek.
Steenberghe is sedertdien nog een prominente figuur in het bedrijfsleven geweest. Op 22 januari 1972 overleed hij in Hilvarenbeek. ( Voor nadere biografische gegevens zie Biografisch Woordenboek van Nederland, I ('s-Gravenhage 1979), p. 560-562 )
Geschiedenis van het archiefbeheer
Op het moment van overdracht was het archief uitgeleend aan de Rijkscommissie voor de Vaderlandse Geschiedenis, die het gebruikte voor zijn bronnenpublicatie over de buitenlandse politiek van Nederland in de jaren 1940-1945. Na overleg met deze commissie werden de beperkende bepalingen ten aanzien van de raadpleging van het archief vastgesteld en in juli 1987 in de overeenkomst van opneming en bewaring opgenomen. In 1990 werd het archief van het inmiddels tot Instituut voor Nederlandse geschiedenis omgedoopte bureau naar het Algemeen Rijksarchief overgebracht.
Het werd in 1987 door mr P.J.G.M. Steenberghe formeel aan de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief in bewaring gegeven.
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het hier beschreven archief heeft voornamelijk betrekking op de politieke loopbaan van Steenberghe.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Het archief kent geen materiële beperkingen.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 551 M.P.L. Steenberghe, nummer toegang 2.21.276, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Steenberghe, 2.21.276, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Het hier beschreven bestand is niet volledig. De persoonlijke correspondentie van Steenberghe als minister van Handel, Nijverheid en Scheepvaart in de jaren 1937-1940 bleef op zijn bureau in het ministerie achter. Zij werd sedertdien beheerd door het ministerie van Economische Zaken, dat de stukken plaatste achter het archief van de directie voor Handel en Nijverheid. De stukken zijn als onderdeel van dat archief in dossiers geordend en in een afzonderlijk hoofdstuk beschreven door de Centrale Archief Selectiedienst.