Terug naar zoekresultaten

2.19.042.15 Inventaris van het archief van de Staalstudiestichting te Rotterdam, (1953) 1957-1965

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.19.042.15
Inventaris van het archief van de Staalstudiestichting te Rotterdam, (1953) 1957-1965

Auteur

Joh.C. van Aartrijk

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1974 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Staalstudiestichting te Rotterdam
Staalstudiestichting Rotterdam

Periodisering

archiefvorming: 1956-1961
oudste stuk - jongste stuk: 1953-1961

Archiefbloknummer

I27212

Omvang

; 38 inventarisnummer(s) 3,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften, foto's.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Staal Studie Stichting, 1957-1961

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van de Staalstudiestichting te Rotterdam bestaat uit stukken gevormd in de periode 1957-1966. Het betreft diverse archiefstukken aangaande verschillende onderwerpen met betrekking tot de staal industrie in binnen- en buitenland. De stukken bestaan o.a. uit correspondentie, folders, technische dossiers en gegevens, speeches, foto's, verslagen, tijdschriften en krantenknipsels.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In 1957 richtte de Kamer van Koophandel van Rotterdam de Staal Studie Stichting op. De stad was reeds een spectaculair documentatiecentrum op het gebied van bouwkunst rijk in de vorm van een bouwcentrum. Nu zocht men naar perspectieven voor de bouw van nieuwe hoogovens in Europoort. De stichting, die opereerde in de rook van een Nederlandse Economische Hogeschool liet zich besturen door een curatorium, wat aan haar arbeid een wetenschappelijk tintje gaf.
Voorzitter van deze stichting was mr K.P. van der Mandele, secretaris was dr J.F.G.M. de Meijer. De stichting had tot doel: 'Het onderzoeken van de mogelijkheden om te komen tot de verantwoorde oprichting van een hoogovenbedrijf en het voorbereiden van de verwezenlijking van een dergelijk bedrijf, indien genoemd onderzoek tot positieve conclusie leidt'. Bij dit onderzoek werd ook contact opgenomen met de toen nog actieve Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, waar initiatieven op het gebied van staatindustrie dienden te worden gereguleerd.
De firma Krupp in Essen, die wel geïnteresseerd was in deelname in een hoogoven op Rozenburg, ontwierp een plan, dat bijgewerkt werd door de leden van de Staalstudie Stichting (inv. nr. 54). Dit plan werd in 1960 voorgelegd aan een commissie, waarin participeerden: Hoogovens, NKF en Staatsmijnen. Voorzitter was de econoom prof. Van Berkum.
Deze zgn. commissie Van Berkum had tot taak te bezien of het plan uitvoerbaar was en of een tweede hoogoven gewenst was. Nog in hetzelfde jaar 1960 kwam de commissie Van Berkum met een rapport (inv. nr. 56) waarin zij tot de conclusie kwam, dat een hoogoven op Rozenburg voorlopig niet nodig was, onder meer omdat Hoogovens IJmuiden al plannen had voor uitbreiding van hun bedrijf.
Dit betekende tevens het einde voor de Staalstudie Stichting, die in 1961 werd opgeheven. In 1961staakte de stichting haar werkzaamheden. In de jaren 1990 kwamen echter de voorstellen van de stichting alsnog ter sprake door een lobby van de ex-secretaris De Meyer, die hoopte dat Krupp zijn voorstellen alsnog zou verwezenlijken.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1957 droeg de stichting haar archief over aan het Nederlands Economisch-Historisch Archief (NEHA), dat toen over archiefbewaarplaatsen in Den Haag beschikte.
Toen vanaf 1976 de archiefbewaarplaatsen van het NEHA werden ontruimd en de inhoud werd overgedragen aan de Rijksarchiefdienst, wees de Algemene Rijksarchivaris het Algemeen Rijksarchief aan als bewaarplaats voor het archief van de Staalstudiestichting.
De verwerving van het archief
Het archief is voor langere tijd in beheer, niet in eigendom verkregen.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat naast correspondentie over het stichtingsbeleid en de planning van de projecten ook uitvoerige documentatie over de vervaardiging van staal en de bedrijfsvoering ter zake, die als argumentatie moest dienen.
Selectie en vernietiging
Er heeft in het archief geen vernietiging plaats gevonden.
Verantwoording van de bewerking
Het archief, dat tijdens de overbrenging vanuit het NEHA van een transportlijst is voorzien, is sedertdien niet nader geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Staalstudiestichting te Rotterdam, nummer toegang 2.19.042.15, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Staalstudiestichting Rotterdam, 2.19.042.15, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
In het Gemeentearchief van Rotterdam berust het archief "Dr. J.F.G.M. August de Meijer en Staalstudiestichting", archiefinventaris 157.

Archiefbestanddelen