Back to search results

1.05.11.11 Inventaris van het digitaal duplicaat van stukken gedeponeerd bij of overgebracht met de bestuursarchieven van Suriname, 1810-1845

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

1.05.11.11
Inventaris van het digitaal duplicaat van stukken gedeponeerd bij of overgebracht met de bestuursarchieven van Suriname, 1810-1845

Auteur

E. Hoogendijk

Versie

02-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1933 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Digitaal Duplicaat: Suriname na 1828: Stukken gedeponeerd bij de Bestuursarchieven
Suriname vanaf 1828 / Gedeponeerd [digitaal duplicaat]

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1810-1845

Archiefbloknummer

DD143

Omvang

60 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. De stukken van het Brits commissariaat en de brieven betreffende de Engelse commissie inzake de afschaffing van de slavenhandel zijn gesteld in het.
Nederlands
Engels

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

De originelen bevinden zich in

Nationaal Archief van Suriname, Paramaribo

Archiefvormers

Gouverneur -generaal voor de West-Indische bezittingen Gouverneur van Curaçao Kerkenraad van de Hervormde Gemeente te Paramaribo Gemengd Gerechtshof tot wering van de slavenhandel Brits Commissariaat tot afschaffing van de slavenhandel

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief beslaat de periode 1810-1845 en bevat brieven van de Minister van Marine en de Koloniën; correspondentie van de gouverneur van Curaçao; notulen van de kerkenraad van de Nederlands Hervormde gemeente in Paramaribo; notulen van het Gerechtshof tot wering van de slavenhandel en correspondentie (deels gedrukt) van het Britse commissariaat voor afschaffing van de slavenhandel.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
1. Het Gemengd Gerechtshof tot afschaffing van de slavenhandel
1.1 De jurisdictie van het hof
Het Gemengd Gerechtshof inzake wering van de slavenhandel was gevestigd in Suriname. De oprichting ervan was bepaald door het traktaat van 4 mei 1818 tussen Engeland en Nederland te 's-Gravenhage gesloten, tot wering van de slavenhandel. ( Zie: Lagemans, Recueil des traités et conventions conclue par le Royaume des Pays-Bas. Tome Second, pagina 1 ) .Dit traktaat is op 31 december 1822 met additionele artikelen vermeerderd, waar 25 januari 1823, 7 februari 1837 en 31 augustus 1848 andere zijn bijgekomen. ( Lagemans, Recueil des traités et conventions conclue par le Royaume des Pays-Bas. Tome Second, pagina 7. ) Aan dit traktaat waren toegevoegd instructies voor de schepen van de marine van beide landen om slavenhandel te voorkomen en een reglement voor de gerechtshoven, waarvan er krachtens artikel 7 van het traktaat één in de Nederlandse koloniale bezittingen en één op Brits territoir, op de kust van Afrika zou gevestigd zijn. Het was ingesteld opdat met de minste vertraging uitspraak zou kunnen worden gedaan over de schepen die onder Nederlandse of Britse vlag varende, wegens de verboden slavenhandel waren aangehouden.
1.2 Samenstelling van het hof
De hoven zouden zonder hoger beroep de zaken berechten die hun overeenkomstig het traktaat en de bijbehorende reglementen werden onderworpen. Het traktaat bepaalde dat elk Hof uit een gelijk getal personen van beide naties moest bestaan, die door hun soevereinen werden benoemd. Volgens het reglement zouden door beide partijen voor elk Hof een rechter en een arbiter worden benoemd. Aan elk Hof werd een secretaris of griffier toegevoegd, te benoemen door de soeverein van het land waarin het hof was gevestigd; hij moest van de behandelde zaken aantekening houden.
1.3 De keuze voor de locatie Suriname
Gelijk hier voren is vermeld zou één Gerechtshof gevestigd moeten zijn in de Nederlandse koloniale bezittingen. Daartoe werden door de koning, bij zijn besluit van 5 mei 1818, nummer 68, de betrokken ministers verzocht hem van advies te dienen. Bij hun gemeenschappelijk rapport van 22 mei 1818, nummer 90, adviseerden zij op verschillende gronden om de kolonie Suriname te bestemmen tot de plaats alwaar het Gerechtshof, bij artikel 7 van het traktaat vermeld, zou gevestigd zijn; met dit voorstel heeft de koning zich bij zijn besluit van 27 mei 1818, nummer 1, verenigd. Bij Koninklijk Besluit van 19 maart 1819, Y, nummer 34, werden de personen benoemd om van Nederlandse zijde zitting te nemen in het Gerechtshof in Suriname.
De gouverneur-generaal van Suriname deed bij publicatie van 3 november 1819 (Gouvernementsblad van Suriname, nummer 2) mededeling dat het Gerechtshof op die dag te Paramaribo was ingesteld.
Het einde van het Gerechtshof
Over het eindigen van de werkzaamheden van het Gerechtshof in Suriname wordt het volgende medegedeeld in het 'Eerste rapport der Staatscommissie, benoemd bij Koninklijk Besluit van 29 november 1853, nummer 66, tot het voorstellen van maatregelen ten aanzien van de slaven in de Nederlandsche koloniën Suriname', ('s-Gravenhage 1855) blz. 16, 'dat gedurende een lange reeks van jaren geen enkel geval van verboden slavenhandel onder Nederlandse vlag is onderworpen geworden aan de regtspraak van de krachtens het tractaat van den 4den mei 1818 opgerigte gemengde geregtshoven te Paramaribo en Sierra Leone; en dat die geregtshoven hoezeer niet uitdrukkelijk opgeheven, sedert eenige jaren door gebrek aan bezigheid hebben opgehouden te bestaan'.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De stukken werden, in november 1930, met andere bestuursarchieven uit Suriname,op het Algemeen Rijksarchief ontvangen.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De in deze inventarissen 1.05.11.01 tot en met 1.05.11.19 beschreven zijn op verschillende tijdstippen geïnventariseerd.
Deze inventarissen zijn eerder verschenen in devan 1916, bijlage XI en XII; 1917, bijlage XXI; 1919, bijlage VIII en 1922, bijlage IX en in typoscript. In 1992 zijn deze inventarissen geredigeerd. Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA)
Een aantal archieven zijn eerder in twee of meer delen verschenen (inventaris en supplement-inventarissen). Deze delen zijn in 1992 bij elkaar gevoegd, met in een aantal gevallen als gevolg dat volgorde van de inventarisnummers niet meer doorlopend is. Dit betreft de inventarissen van de archieven van de Nieuwe Wees-, Curatele- en Onbeheerde Boedelkamer in Suriname 1788-1828 (nummer toegang 1.05.11.13) en van het Notarieel archief van de kolonie Suriname 1699-1829 (nummer toegang 1.05.11.15).

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Digitaal Duplicaat: Suriname na 1828: Stukken gedeponeerd bij de Bestuursarchieven, nummer toegang 1.05.11.11, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Suriname vanaf 1828 / Gedeponeerd [digitaal duplicaat], 1.05.11.11, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Voor overige archieven betreffende de Nederlandse West-Indische bezittingen, zie toegangsnrs. 1.05.08.01 tm. 1.05.08.03; 1.05.10.01 tm. 1.05.10.10; en de nrs. 1.05.11.01 tm. 1.05.11.19.