Back to search results

2.21.033 Inventaris van het archief van F.X. de Brouwer van Hogendorp [levensjaren 1807-1871], 1829-1871 en enkele verwanten, 1826-1901

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.21.033
Inventaris van het archief van F.X. de Brouwer van Hogendorp [levensjaren 1807-1871], 1829-1871 en enkele verwanten, 1826-1901

Auteur

J.A.A. Bervoets

Versie

15-08-2019

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1972 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 131 De Brouwer van Hogendorp
Brouwer van Hogendorp, de

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1829-1901

Archiefbloknummer

C22297

Omvang

; 24 inventarisnummer(s) 0,10 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Brouwer van Hogendorp, Florintin Xavier (1810-1888)
Hogendorp, Wilhelmina Johanna van (1810-1888)
Brouwer, Michel Joseph François de (1776-1862)
Pierets de Croonenburgh, Isabella Wilhelmine Bernardine (1787-1864)
Brouwer, Zenobie Maria Caroline Françoise de (geb.
Pierets van Croonenburgh (1756-1838)
, , 1830)

Samenvatting van de inhoud van het archief

F.X. Brouwer van Hogendorp (1810-1888), Belgisch parlementslid en investeerder in spoorwegmaatschappijen en concessies. Hij financierde spoorlijnen in België, Luxemburg, Nederland, Rusland en Turkije. In Nederland was hij van 1863 tot en met 1869 mededirecteur van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen.
Het archief bevat o.a. documenten (briefwisselingen, aantekeningen, en rapporten) betreffende de Maatschappij tot Exploitatie van Staatspoorwegen en de aanleg en beheer van de lijn Eindhoven-Luik. Verder diverse stukken met betrekking tot aanleg en exploitatie van spoorwegen en spoorwegmaatschappijen. Daarnaast ook stukken betreffende de families De Brouwer en Van Hogendorp, o.a. privé correspondentie en genealogische aantekeningen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Florentin Xavier de Brouwer werd op 20 mei 1807 in Mechelen geboren. Op 3 september 1829 huwde hij Sara Wilhelmina Johanna, gravin van Hogendorp (1810-1888), wier achternaam hij bij de zijne voegde. De Brouwer van Hogendorp had, na een geslaagde rechtenstudie in Leuven, belangrijke financiële relaties aangeknoopt met de bankiershuizen Hirsch en Bischofsheim, hetgeen hem in staat stelde invloed uit te oefenen in de Belgische economie. In 1848 werd hij gekozen in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers, waarin hij mede ijverde voor een goede spoorwegexploitatie. Zelf projecteerde hij de spoorlijnen vanuit Luik naar Belgisch Limburg, die in de naaste toekomst verbonden zouden worden met Nederlandse lijnen.
Ook in Nederland trachtte hij concessies te verkrijgen, zoals in 1857 voor de lijn Borculo-Enschede-Hannover. Zijn activiteiten breidden zich zelfs uit tot in Rusland, waar hij via zijn relaties het huis Hirsch de financier werd van de spoorlijn Moskou-Riazan, en Turkije, waarheen hij vlak voor zijn dood in 1871 een inspectiereis wilde maken.
Zijn voornaamste bijdrage aan het Nederlands spoorwegwezen was de fusie van zijn Société du Chemin de Fer Liégois-Limbourgeois et ses Prolongements met de in 1863 opgerichte Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen, waarvan hij tot 1869 mededirecteur was. Onder zijn medebeheer kwam in 1866 de lijn Eindhoven-Luik tot stand, waarvan de exploitatie niet de verwachte baten opleverde, omdat er nog geen aansluitende lijnen in Nederland waren aangelegd. Dit leidde tot geldelijke moeilijkheden in de Maatschappij, die mede door zijn financieringskunde werden overwonnen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief werd in 1953 door mej. A. Thorbecke tegelijk met de collectie Thorbecke aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen.
De rechtstitel is (nog) onbekend

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Ook voor Noord-Nederland heeft het archief betekenis, omdat het, met enige stukken uit het familiearchief Vrolik, de enige gegevens bevat over de oprichting en de eerste jaren van exploitatie van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen, waarvan het eigen archief, op enkele notulen na, verdwenen is.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 131 De Brouwer van Hogendorp, nummer toegang 2.21.033, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Brouwer van Hogendorp, de, 2.21.033, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar