Back to search results

2.21.051 Inventaris van het archief van M.L. van Deventer [levensjaren 1832-1892], 1832-1892 (1895); en zijn verwanten, 1845-1933

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.21.051
Inventaris van het archief van M.L. van Deventer [levensjaren 1832-1892], 1832-1892 (1895); en zijn verwanten, 1845-1933

Auteur

M. Granviel

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1983 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 252 M.L. van Deventer
Deventer, van

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1832-1933

Archiefbloknummer

C22280

Omvang

; 191 inventarisnummer(s) 2,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Van Deventer
Marinus Lodwijk van Deventer (1832-1892)
Susanna Cecilia Craandijk (1837-1912)
Louise Wilhelmina van Deventer (1867-1949)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het grootste deel van het archief van Marinus Lodwijk van Deventer bestaat ingekomen brieven, chronologisch en daarbinnen alfabetisch op naam van de afzender geordend. Daarnaast zijn er in het archief stukken te vinden met betrekking tot de door hem beklede functies van commies bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, consul-generaal in Brazilië en de La Plata-staten en voorzitter en secretaris van de Nederlandsche Bond voor den Nationalen Arbeid. Ook zijn wetenschappelijke publicaties zijn opgenomen, evenals een grote verzameling ongepubliceerde aantekeningen betreffende historische onderwerpen als de VOC en de Franse Revolutie.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Marinus Lodewijk van Deventer werd op 10 maart 1832 te Den Haag geboren als zoon van Jan Antonie van Deventer en Louise Wilhelmina Kiehl. ( Voor nadere gegevens over zijn levensloop: Levensbericht van Van Deventer door P.A. van der Lith, Leiden 1895 (inventaris-nummer 150);Berichten en Mededelingen in tijdschrift De Nederlandsche Spectator, Den Haag, 30 januari 1892 nummer 5; Molhuysen, P.C. en D.J. Blok, Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek IV, Leiden 1918; Wiggers, A.J../R.F. Lissens/A. Devreker/N.H. Kuiper/J. Presser, Grote Winkler Prins Encyclopaedie, Amsterdam, Brussel 1968. Zesde deel; Frederiks, J.G. en F. Jos van den Branden, Biografisch Woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche Letterkunde, Amsterdam. Z.j. Tweede druk. ) . Na de lagere school volgde hij een opleiding aan een Latijnse school, maar een academische loopbaan was niet voor hem weggelegd. Door bemiddeling van zijn vader, hoofd-ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, werd hij aan dat departement in 1848 als 2e klerk geplaatst, waarna hij rangen doorliep van 1ste klerk (1855), en adjunct-commies (1863) tot hij in 1872 als hoofdcommies werd aangesteld. Hij was toen hoofdzakelijk belast mer de behandeling van de consulaire zaken.
Op voorstel van minister P.J.A.M. van der Does de Willebois werd hij bij Koninklijk Besluit van 18 februari 1875 nummer 4 tot consul-generaal voor Brazilië en de La Plata-staten benoemd. Hier was hij de enige Nederlandse vertegenwoordiger. Hij heeft meegewerkt tot het sluiten van de overeenkomsten van 26 juli 1878 tussen Nederland en Brazilië tot wederzijdse bescherming van handels- en fabrieksmerken en van 27 september 1878 tot vaststelling van de rechten, voorrechten en vrijdommen van de wederzijdse consuls. Als teken van zijn vriendschappelijke omgang met het corps diplomatique en de consulaire hoofdambtenaren werd hij door de keizer van Brazilië, Dom Pedro II, benoemd tot Commandeur in de orde van de Roos van Brazilië. Om gezondheidsredenen werd hem op zijn verzoek eervol ontslag verleend bij Koninklijke Besluit van 12 juni 1879 nummer 35. In 1888 verscheen in Amsterdam zijn werkje: "Brazilië, Land en volk geschetst", waarin men de indrukken die het land en zijn bewoners op hem hebben gemaakt terug vindt.
Teruggekeerd in Den Haag werd hem een kandidatuur voor het lidmaatschap voor de Tweede Kamer door de kiesvereniging "Het Algemeen Belang" te Rotterdam in 1880 tegenover O. van Rees aangeboden, doch bij de eindstemming werd hij niet gekozen. Enige jaren later werd zijn kandidatuur tegenover die van H.C. Verniers van der Loeff gesteld, maar hier kon van Deventer het niet eens tot herstemming brengen.
In 1887 werd hij tot secretaris van de pas opgerichte Nederlandsche Bond voor den Nationalen Arbeid benoemd. De Bond, uitgegaan van de Vereeniging van Nederlandsche Industriëelen, had echter sterk protectionistische neigingen en van Deventer, die er niet veel voor voelde om voor die richting propaganda te maken, bleef slechts korte tijd bij de Bond aangesloten.
Meer en meer legde hij zich toe op het reeds vroeger door hem betreden terrein van geschiedbeoefening over Nederland en Nederlandsch-Indië. Zijn belangrijkste werk is de voortzetting van een bronnenuitgave: "De Opkomst van het Nederlandse Gezag over Java", door jhr. mr. J.K.J, de Jonge begonnen. Deze overleed na de verschijning van het tiende deel. In 1888 voltooide van Deventer de dertiendelige reeks. Ook had hij het plan om een encyclopedie van Nederlands-Indië uit te geven, maar het was hem niet gegeven zelfs maar het begin van zijn arbeid te beleven. Een zware ziekte overviel hem en hij overleed op 22 januari 1892 te Princenhage bij Breda.
Van Deventer was op 21 juni 1865 in het huwelijk getreden met Susanna Cecilia Craandijk, die hem twee dochters schonk. De oudste, Louise Wilhelmina van Deventer ontwikkelde zich als schrijfster en vertaalster van damesromans en huwde met Feike Wassenbergh, notaris te Makkum, Franeker en Kollum. De jongste huwde met F.C. Vorstman, gouverneur van Celebes en onderhorigheden.
Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1973 werd op advies van jhr. mr. Van Lennep, gemeentearchivaris van Leeuwarden, het merendeel van de archivalia van Van Deventer aan het Algemeen Rijksarchief geschonken door mr. M.L. Wassenbergh, oud-notaris te Kollum. Het archief bereikte het Algemeen Rijksarchief in drie gedeelten; In 1976 volgde hierop een aanvulling. ( Zie correspondentie Algemeen Rijksarchief, Tweede Afdeling. 1973 D 9.42 en 1976 D 202. )
Schenking (van een niet overheidsarchief)

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
Het archief werd in 1978 geïnventariseerd door M. Granviel, stagiaire bij de Tweede Afdeling van het Algemeen Rijksarchief, later archiefambtenaar bij het Centraal Historisch Archief van de Nederlandse Antillen. In 1983 werd de inventaris enigszins bijgesteld omdat het in 1979 verworven supplement moest worden ingepast.
Ordening van het archief
Na de overbrenging is gebleken dat de oorspronkelijke structuur van het archief verloren is gegaan. Weliswaar werd onmiddelijk na de ontvangst van de bestanddelen een voorlopige lijst opgemaakt, maar deze kon niet als toegang dienen, aangezien ook de interne orde van diverse bundels òf subjectief was òf geheel ontbrak. Slechts enkele nummers konden worden vastgesteld aan de hand van de wijze waarop de stukken in elkaar waren gevouwen.
Bij de indeling van de papieren van M.L. van Deventer is de briefwisseling, die niet in een bepaalde rubriek kon worden ingedeeld onder een apart hoofd "Algemeen" gebracht. De overige stukken werden onderverdeeld in de rubrieken openbaar en persoonlijk leven. Hierbij deed zich het probleem voor van de plaatsing van stukken die Van Deventer als consul persoonlijk ontving of opmaakte. Zoals bij meer officiële functionarissen het geval is - men denke bijvoorbeeld aan een hoge ambtenaar in Nederlandsch-Indië of het opperhoofd van de factorij van Deshima ( Vergelijk hierbij J.A.A. Bervoets, inventaris van papieren afkomstig van het geslacht Bik en aanverwante geslachten, Den Haag 1977: de beschrijving van de inventarisnummers 36-80. ) - is bij huishoudelijke aangelegenheden moeilijk na te gaan of zekere handelingen op de privé persoon Van Deventer dan wel op het consulaat betrekking hebben. Een oplossing werd gezocht in de plaatsing van alle stukken betreffende Brazilië in één rubriek, waarin ook stukken betreffende naderhand verrichte aktiviteiten werden opgenomen, omdat het verband met het consulaatschap evident was. ( Zie voor een verantwoording van deze verbanden J.A.A. Bervoets, inventaris van archivalia afkomstig van het geslacht Asser, Den Haag 1975: inleiding pagina 9. )

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 252 M.L. van Deventer, nummer toegang 2.21.051, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Deventer, van, 2.21.051, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Inventories