Terug naar zoekresultaten

2.09.115 Inventaris van het archief inzake Voorwaardelijke Invrijheidstellingen van het Ministerie van Justitie, 1950-1978 [GEANONIMISEERDE VERSIE]

Het archief bevat dossiers van gedetineerden die een verzoek deden tot Voorwaardelijke Invrijheidstelling.

Bekijk de zoekhulp bij dit archief

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.115
Inventaris van het archief inzake Voorwaardelijke Invrijheidstellingen van het Ministerie van Justitie, 1950-1978 [GEANONIMISEERDE VERSIE]

Auteur

PWAA

Versie

20-11-2023

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0
( Geanonimiseerde versie )

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Justitie, Archief Voorwaardelijke Invrijheidstellingstelling
Justitie / Voorwaard. Invrijheidsstelling

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1950-1978

Archiefbloknummer

J43

Omvang

1173 inventarisnummer(s); 2,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Justitie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat dossiers van gedetineerden die een verzoek deden tot Voorwaardelijke Invrijheidstelling.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Sinds de invoering van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht in 1886 bestaat de mogelijkheid dat de veroordeelde vervroegd in vrijheid wordt gesteld. Oorspronkelijk was dat de voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.). Dit was een gunst van de minister van justitie en er waren voorwaarden aan verbonden waar de veroordeelde zich tijdens een proeftijd aan moest houden. Deze voorwaardelijke invrijheidstelling werd aanvankelijk slechts sporadisch toegepast, maar na verloopt van tijd gebeurde het zo vaak dat het bijna als een recht van de veroordeelde werd beschouwd.
Op 1 januari 1987 werd die situatie geformaliseerd. Sindsdien was er sprake van vervroegde invrijheidstelling (weer afgekort tot v.i.) en dat was inderdaad een recht van de veroordeelde. Artikel 15 Sr bepaalde na welk deel van de straf de veroordeelde in vrijheid wordt gesteld. Het voorarrest werd daarbij meegerekend. Artikel 15a, lid 1, Sr bepaalde onder welke omstandigheden de vervroegde invrijheidstelling níet werd verleend. Het betrof bijvoorbeeld veroordeelden die zich tijdens de detentie zeer ernstig hadden misdragen of die een poging tot uitbraak hadden ondernomen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief werd gevormd door het ministerie van Justitie te Den Haag waar vandaan het archief 2006 werd overgebracht naar het Project Wegwerken Archief Achterstanden waar het bewerkt is.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
De archiefbescheiden worden bewaard op grond van artikel 5, lid e van het Archiefbesluit 1995.
Verantwoording van de bewerking
Het archief Voorwaardelijke Invrijheidstelling werd in 2007 PWAA bewerkt. Dit blok had een omvang van circa 121,875 meter. Op basis van Basis Selectielijst 087 Reclassering (Staatscourant 21 juli 2004, nr. 137), handeling 190 is een selectie uitgevoerd. Een en ander heeft er toe geleid dat 58,125 meter voor Vernietiging in aanmerking kwam. De Verklaring van Vernietiging werd op 28 februari 2007 door de zorgdrager ondertekend. 60,125 meter kwam in aanmerking voor Vernietiging op Termijn en is op 14 april 2008 aan de Centrale Archief Selectiedienst overgedragen. Het onderhavige archiefblok betreft de dossiers die op basis van artikel 5, lid e van het Archiefbesluit 1995 van vernietiging worden uitgezonderd. De dossiers komen voor blijvende bewaring in aanmerking omdat zij oorlogsgerelateerd zijn in de zin dat het politiek delinquenten, dienstweigeraars, oorlogsmisdadigers etc. betreft.
De datering van de inventaris (1950-1978) is alsvolgt tot stand gekomen. De datering 1950 is ontleend aan het oudst aangetroffen verzoek om voorwaardelijke invrijheidstelling. De jongste datum is ontleend aan de datering van het verzoek om voorwaardelijke invrijheidstelling van de jongste in het bestand voorkomende persoon (inv.nr. 13.)
De inventaris is alfabetisch gesorteerd op achternaam van de gedetineerden. Ter bescherming van de privacy van de gedetineerden zijn er twee versies van de inventaris vervaardigd. In onderhavige versie (bedoeld voor de medewerkers van het Nationaal Archief) worden zowel persoonsnamen als geboortedata vermeld. Uit de tweede versie van de inventaris zijn alle persoonsnamen verwijderd. In plaats hiervan treft men "--" aan. Deze versie van de inventaris is gesorteerd op geboortedatum van de gedetineerden.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten.
Ordening van het archief
Het archief is alfabetisch geordend op achternaam van de gedetineerde

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Nieuwe besluit openbaarheid dd. april 2021
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie, Archief Voorwaardelijke Invrijheidstellingstelling, nummer toegang 2.09.115, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Justitie / Voorwaard. Invrijheidsstelling, 2.09.115, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Archiefbestanddelen