Terug naar zoekresultaten

2.13.214 Inventaris van het archiefbestand ex-krijgsgevangen der Koninklijke Marine in het Verre Oosten, 1945-1947

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.13.214
Inventaris van het archiefbestand ex-krijgsgevangen der Koninklijke Marine in het Verre Oosten, 1945-1947

Auteur

SSA-DCDI

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2011 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Archiefbestand Ex-krijgsgevangenen der Koninklijke Marine in het Verre Oosten
Ex-krijgsgevangenen Marine Verre Oosten

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1945-1947

Archiefbloknummer

D120

Omvang

; 25 inventarisnummer(s) 6,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Onbekend

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat ruim 3800 persoonskaarten over de krijgsgevangenschap van Nederlandse militairen in het Verre Oosten die door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog gevangen zijn genomen. Van elke militair is een kaart gemaakt met belangrijke gegevens zoals de persoonsnaam, het marinestamboeknummer, de militaire rang, een nummer van zijn krijgsgevangenschap, eventuele familieleden en wanneer de gevangene is gerepatrieerd naar Nederland. Deze persoonskaarten werden gebruikt bij vragen van de Stichting Administratie Indische Pensioenen (SIAP) op het gebied van pensioenen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Ruim 42.000 Europese militairen raakten gedurende de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in krijgsgevangenschap. Het waren vooral militairen van de Koninklijke Marine (KM) en het Koninklijk Nederlands-Indisch leger (KNIL). Al gedurende de 2e Wereldoorlog is men bij de marine begonnen met het verzamelen van gegevens betreffende de krijgsgevangenen van de KM. In totaal zijn er 3847 militairen van de KM krijgsgevangen gemaakt in het verre oosten . Van de krijgsgevangenen is een kaart aangelegd. Hierop staat vermeld de persoonsnaam, het marinestamboeknummer, de rang ten tijde van zijn gevangenschap en een nummer van zijn krijgsgevangenschap. Er is een duidelijke verwantschap met het archief van het Bureau Afwikkeling bezoldiging 1940-1945 van de Hoofdafdeling Intendance en Administratie van de KM, 1940-1960. Op een aantal bescheiden is een stempel geplaatst met de tekst: "Gezien Bureau Afwikkeling". Niet duidelijk is of de kaarten mogelijk uit bovengenoemd archief afgescheiden zijn.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het onderhavige archiefblok is aangetroffen bij de Semi-Statische Archiefdiensten (SSA) in Kerkrade. Deze dienst is onderdeel van het Ministerie van Defensie. Het archief was in Kerkrade geplaatst om de Stichting Administratie Indische Pensioenen (SIAP) in Heerlen te voorzien van gegevens bij vragen op het gebied van pensioenen. Gezien het historisch belang is het in 2010 overgeplaatst naar het SSA in Rijswijk. Een klein gedeelte van het archief bleek kaarten van KNIL militairen te betreffen. Deze kaarten zijn afgescheiden en opgenomen in het archief van de Stichting Administratie Indische Pensioenen ( zie hieronder). Het overgrote deel betrof KM militairen die krijgsgevangen zijn geweest. Van het KM gedeelte is een plaatsingslijst gemaakt.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Archiefbestand Ex-krijgsgevangenen der Koninklijke Marine in het Verre Oosten, nummer toegang 2.13.214, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Ex-krijgsgevangenen Marine Verre Oosten, 2.13.214, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Een klein gedeelte van het archief bleek kaarten van KNIL militairen te betreffen. Deze kaarten zijn afgescheiden en opgenomen in het archief van de Stichting Administratie Indische Pensioenen, stamboekgegevens KNIL-militairen, 1942-1996 (nummer toegang NA. 2.10.50.03).
Verwante archieven
Bij de bewerking is gebleken dat er een duidelijke verwantschap is met het archief Bureau Afwikkeling Bezoldiging van de Hoofdafdeling Intendance en Administratie van de Koninklijke Marine, 1940-1960 (nummer toegang NA. 2.13.206).
Voorts dient te worden genoemd het archief van het Rode Kruis te Den Haag voor registratiekaarten van krijgsgevangenen Nederlandsch-Indie, 1942-1945.