gahetNA in het Nationaal Archief

Lees het NA magazine

Met het 8e nummer van het Lees het NA magazine in 2013 is een einde gekomen aan de samenwerking met G-Geschiedenis. De afgelopen 3 jaar was Lees het NA, als onderdeel van het tijdschrift G-Geschiedenis, de plek voor verhalen over de (Nederlandse) geschiedenis afkomstig uit de rijke collectie van het Nationaal Archief. De samenwerking is uitstekend verlopen. Toch gaan Het Genootschap voor het Nationaal Archief en het Nationaal Archief in 2014 een andere weg bewandelen om de bijzondere verhalen aan het grote publiek te vertellen. Op wat voor manier dat zal zijn, is nu nog even ongewis.

Dit laatste Lees het NA magazine opent met een artikel van Eddie van Roon. Hij promoveerde eerder dit jaar op een proefschrift over de beleving van de dienstplicht in Nederland in de 19 eeuw. Van Roon laat zien op welke inventieve manieren jonge mannen in de 19e eeuw probeerden aan hun militaire dienstplicht te ontkomen. Daarvoor hadden zij ten minste 7 trucs.

Verder in dit nummer:

Hollandse kozak

Officier Jan Arnoldus Kelfken beschrijft in zijn memoires hoe hij aan het einde van de 18e eeuw samen met Russische kozakken ten strijde trekt tegen de Fransen, die zich hebben verschanst in Nederland. Zichzelf dicht Kelfken een heldenrol toe. Of dat terecht is, is voor ons niet meer te achterhalen. Zijn manuscript levert wel een prachtig verhaal op, en dat is te lezen in de rubriek ‘Persoonlijke geschiedenis’.

Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht

De naam Van der Togt’s Massa-artikelen Dordrecht zal weinig mensen iets zeggen. Tomado des te meer. Bij veel mensen roept deze naam nostaligische gevoelens op. De yoghurt-uitlekstandaard, de jampothouder, het afdruiprek en niet te vergeten het kleurige boekenrekje waren ooit heel populair. Over de geschiedenis van Tomado is recent een boek verschenen. De schrijvers hebben daarvoor ook in het Nationaal Archief onderzoek gedaan. In Lees het NA geven zij inzicht in hun werkwijze.

En ook nog

Hoe bedrijfsspionage avant la lettre van de Verenigde Oost-Indische Compagnie ons een fascinerende kaart van het Fort Sint George in Madras in India opleverde. En het verhaal van een geïnterneerde postduif tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in