Overheidsinformatie binnen Informatiehuishouding

De plaat bestaat uit verschillende lagen die elkaar overlappen in de vorm van vierkanten. Het is geschreven in de Archimate taal. In deze tekst zal daarom elk element ook worden geduid wat het betekent in Archimate. De buitenste laag heeft als naam Informatiehuishouding Overheid. Dit vlak is bedoeld als groepering voor de daarop volgende vlakken.

Op deze plaat staat een stippellijn om het vlak Informatiehuishouding Overheid om het uit te lichten.

Binnen de Informatiehuishouding Overheid is een vierkant vlak geplaatst met de naam Overheidsinformatie. Dit vlak wordt getypeerd als bedrijfsinformatie. Binnen het vlak van Overheidsinformatie worden een aantal vierkante vlakken geplaatst. Deze zijn met elkaar verbonden via lijnen om relaties aan te geven. We zullen de vlakken beschrijven van links naar rechts. 

Helemaal links staat het ruwe gegevensobject. Van het ruwe gegevensobject staat een lijn naar rechts naar het volgende vlak, het gegevensobject. Op de lijn staat aangegeven dat een ruwe gegevensobject wordt opgewaardeerd tot een gegevensobject. 

Het gegevensobject heeft twee lijnen lopen naar rechts, naar het informatieobject. Op de bovenste lijn wordt aangegeven dat een gegevensobject kan verwijzen naar een informatieobject. Op de onderste lijn staat aangegeven dat een informatieobject een gegevensobject kan bevatten. Het informatieobject heeft ook een lijn naar zichzelf lopen om aan te duiden dat een informatieobject ook een informatieobject kan bevatten. 

Vanaf het informatieobject staat een lijn naar rechts naar het digitaal bestand. Op deze lijn staat aangegeven dat het digitaal bestand een representatievorm is van het informatieobject. Vanaf het informatieobject staat ook een lijn naar boven naar het fysiek bestand. Met deze lijn wordt aangegeven dat het fysiek bestand een representatievorm is van het informatieobject. 

Onder informatieobject staat nog een lijn naar beneden die het verbindt met metagegevens. Op deze lijn staat aangegeven dat metagegeven onlosmakelijk verbonden zijn met het informatieobject. Vanaf metagegevens lopen ook nog twee lijnen naar het gegevensobject aan de linkerkant naar boven naar en naar het digitaal bestand rechterkant naar boven. Beide lijnen geven aan dat metagegevens onlosmakelijk zijn verbonden met het gegevensobject en het digitaal bestand.

Informatiehuishouding

Omvat het totaal aan regels, voorzieningen, activiteiten en processen gericht op de informatiestromen en op het beheer van overheidsinformatie. De informatiehuishouding ondersteunt de processen van overheidsorganisaties en waarborgt de democratische, juridische en historische waarden. 

Om het handelen van overheidsorganisaties te kunnen reconstrueren moet de informatiehuishouding zo worden ingericht dat de (digitale) overheidsinformatie duurzaam toegankelijk is en blijft. Dit geldt vanaf het moment van creatie tot het moment dat de informatie niet meer nodig is, ook niet als cultureel erfgoed. Dit noemen we archiveren by design.

Informatiehuishouding binnen de overheid gaat over vragen als: 

  • Welke bewaartermijnen hanteren we voor informatie? 
  • Hoe maken we informatie toegankelijk voor (her)gebruik? 
  • Hoe zorgen we ervoor dat informatie betrouwbaar is?

Gegevensmanagement

Betreft het integraal en beheerst verwerken van gegevens in een organisatie zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau met als doel de gewenste kwaliteit en beschikbaarheid te realiseren om medewerkers en systemen voeden met de juiste gegevens zodat zij hun werk goed kunnen doen. Dit is het leveren van producten en diensten aan burgers en bedrijven. (NORA; gegevensmanagement)

Om het handelen van overheidsorganisaties te kunnen reconstrueren moet het gegevensmanagement zo worden ingericht dat (digitale) overheidsgegevens, duurzaam toegankelijk zijn en blijven. Dit geldt vanaf het moment van creatie tot het moment dat de gegevens niet meer nodig zijn. Dit noemen we archiveren by design (+link).

Gegevensmanagement gaat over vragen als: 

  • Welke bewaartermijnen hanteren we voor gegevens?
  • Hoe maken we gegevens toegankelijk voor (her)gebruik?
  • Hoe zorgen we dat gegevens betrouwbaar zijn?

Overheidsinformatie

Is alle informatie die de overheid zelf maakt of van een ander ontvangt bij het uitvoeren van haar taken. Ongeacht bijvoorbeeld vorm, inhoud, status of vindplaats.

Onder overheidsinformatie vallen ook gegevens en metagegevens. Informatie die niet met een wettelijke overheidstaak te maken heeft, valt niet onder overheidsinformatie. Zoals reclamemateriaal of mailings over een personeelsfeest.